Workshopdagen var øjenåbner for deltager: ”Det giver bare så meget mening for vores forening”


Til Fleksibel Workshopdag var nysgerrige og entusiastiske medlemmer fra hele landet mødt op ved Hornstrup Kursuscenter i Vejle. Dagen bød på en masse læring og gode diskussioner – og et par øjenåbnere for nogle af deltagerne.

Efter en kop kaffe, lidt frugt og et rundstykke samledes alle deltagerne lørdag formiddag til velkomst og fællessang i salen i Hornstrup Kursuscenter. Formiddagens program stod på inspirationsoplæg af Torben Stenstrup, der gav os indblik i, hvordan vi udvikler (endnu) stærkere foreninger og fællesskaber. Herefter spiste vi frokost sammen, hvilket gav mulighed for at lære hinanden bedre at kende.

Efter en god frokost og rig mulighed for at vende formiddagens inspiration og lære hinanden bedre at kende, bød eftermiddagen på to workshoprunder. Her kunne man blandt andet blive klogere på, hvordan man skaffer flere medlemmer eller tager den svære samtale i sin forening. Hvordan man tager et godt billede, finder på gode Facebook-opslag eller arrangerer Fix-it!-workshops i sin forening. Der var også rig mulighed for en teknisk opkvalificering til workshops om SPN og Løn i Intect og ASA.

 

Fordelene ved fleksible tilrettelæggelsesformer

På workshoppen ”Fleksible tilrettelæggelsesformer – udnyt dit tilskud og skaf nye målgrupper” fik deltagerne viden om fleksible tilrettelæggelsesformer og inspiration til, hvordan man selv kan komme i gang med formen. Man kan faktisk bruge op mod 40% af sit tilskud fra kommunen på fleksible tilrettelæggelsesformer, når man har lagt 10% fra til debatskabende aktiviteter.

En af fordelene ved de fleksible tilrettelæggelsesformer er, at der ikke er krav om at følge lønbekendtgørelsen. Det betyder, at man både kan give mere i løn, mindre i løn eller benytte sig af frivillige undervisere. Desuden giver de fleksible tilrettelæggelsesformer mulighed for at tænke ud af boksen i forhold til aftenskolens normale aktiviteter. Man kan for eksempel lave samtalegrupper, studiekredse, workshops eller kombinerede forløb. Og man kan også lave aktiviteter med klippekortsmodel, der giver mere fleksibilitet til de kursister, der ikke kan deltage på hold med én fast ugentlig undervisningsdag. De fleksible tilrettelagte aktiviteter åbner altså døren for andre og nye målgrupper. Samtidig kan de være med til at synliggøre noget af al den aktivitet, der foregår i foreningerne uden fast tilknyttet underviser.

 

Øjenåbner om muligheder

Workshoppen blev en øjenåbner for Christa Lange, der er kasserer i Fyns Væve og Textilkreds i Ringe. Ud over traditionelle kurser har foreningen mange aktiviteter, der kun er for medlemmer. Men hvis aktiviteterne justeres lidt og der åbnes for, at andre kan melde sig til, kan de måske tælle som fleksible tilrettelæggelsesformer.

”Jeg har hørt om fleksible tilrettelæggelsesformer før og også haft fat i kommunen og forsøgt at finde hoved og hale i det uden held. Men nu er det gået op for mig, hvilke muligheder der faktisk er,” fortæller Christa Lange. Hun mener desuden, at fleksible tilrettelagte aktiviteter kan være med til at synliggøre overfor kommunen, at Fyns Væve og Textilkreds faktisk har meget mere på tapetet end det, kommunen kender til. ”Det giver bare så meget mening for vores forening, det her,” siger hun.

 

Netværk, inspiration og fællesskab

Anders Bech Thøgersen, der er bestyrelsesmedlem i Fora, deltog i første runde på workshoppen om, hvordan man skaffer flere medlemmer og aktiverer dem, man har. I anden workshoprunde lærte han mere om, hvordan man tager et godt billede til sine sociale medier.

Han synes, at dagens program var visionært, velorganiseret og med relevante temaer. ”Jeg tager med for at blive klogere. Og det bliver jeg. Denne gang blev jeg klogere på, hvordan vi får nye medlemmer, og hvordan vi bliver bedre PR-mæssigt,” siger Anders Bech Thøgersen. Han tilføjer, at dagen desuden gav mulighed for gode snakke blandt medlemmer i Foras mange foreninger, som normalt er spredt over hele landet.

Da eftermiddagens workshops var omme, rundede vi dagen af med en dejlig middag, hvor der var tid til at fordøje de mange indtryk i gode samtaler med hinanden. På Foras sekretariat er vi glade for, at så mange deltog på workshopdagen. Der opstår god energi og nye tanker, når vi er samlet på tværs af kommunegrænser. Som Kirsten Michaelsen, formand for Grindløse-Bogense Husflid, siger:

”Når man mødes så mange sammen vender man ting og får idéer, som man end ikke vidste, at man lige stod og manglede.”

 

Vil du vide mere om, hvordan din forening eller skole kommer i gang med fleksible tilrettelæggelsesformer er du velkommen til at kontakte Marlene Berth Nielsen fra Fora.

Du kan finde slides fra dagen på Foras intranet.

Har du spørgsmål til den sekretariatsmedarbejder, der underviste på din workshop, er du velkommen til at kontakte dem. Find kontaktoplysninger på alle sekretariatsmedarbejdere i Fora her.