Med familierne i fokus


Flere af Foras medlemmer afholder arrangementer og aktiviteter særligt henvendt til familier. Én af disse er den traditionsrige Familiehusflidsweekend, der hvert år finder sted på Den danske Design og Håndværksefterskole i Skjern.

Af Kasper Elkjær, kommunikationskonsulent i Fora – artiklen blev bragt første gang i Fora Magasinet #4 2023

Siden 1981 har slutningen af ugen op til efterårsferien været lig med Familiehusflidsweekend. Først på Als og nu om dage i Skjern. Denne faste begivenhed havde i år hele 98 deltagere, en stigning på godt 30 % i forhold til sidste år.

“Det kniber lidt med at få armene ned. Der er nogen der har været med i det meste af en menneskealder. Og så er der nogen, der er helt nye,” fortæller en glad Lissi Kjær Christensen, der ud over at være formand i Ringkøbing Amts Husflid også har stået for at afholde Familiehusflidsweekenden siden 2011.

PÅ TVÆRS AF GENERATIONER
Hvis man spørger Lissi Kjær Christensen om, hvor gammel man skal være for at kunne deltage, svarer hun prompte “mellem fem og 85”, for weekenden henvender sig til alle, til hele familien. Det viser sig især i en historie, som Lissi Kjær Christensen fremhæver om en af de familier, der deltog i år.

“Jeg blev kontaktet af en yngre dame, der havde læst om noget lignende, jeg arrangerer i Holstebro i sommerferien. Hun fortalte, at hun engang havde deltaget i noget på Als, og så spurgte jeg hende, om hun vidste, at det stadig eksisterede. Det vidste hun ikke. Og så fortæller hun, at hendes bedsteforældre havde været med som instruktører i starten af Familiehusflidsweekenden tilbage i 1981, og at hun selv havde været med som barn. Hun stillede op til weekenden med sine børn, søskende og mor. Jeg tror, de kom 14 personer,” fortæller Lissi Kjær Christensen.

13 VÆRKSTEDER OG HYGGE
Om man er få eller mange afsted sammen er dog ikke vigtigt. Det vigtige er at have en hyggelig weekend, hvor man fordyber sig sammen med familien og de øvrige deltagere.

“For nogle handler det jo selvfølgelig om at møde dem, de har været sammen med de sidste mange år. Også det her med, at man kommer ud og sidder sammen med andre og laver sit hånd værk, prø ver nogle nye ting og ikke mindst hygger sig,” forklarer Lissi Kjær Christensen.

I år var der 13 forskellige værksteder, hvor man kunne prøve kræfter med alt fra smedning til patchwork. Og deltagerne kunne bevæge sig mellem værkstederne, så længe der var plads.

Ifølge Lissi Kjær Christensen har de fleste deltagere en tilknytning til husfliden fx dem, der kommer fra husflidsforeningerne. Men der er også andre, som hører om Familiehusflids weekenden fra deltagerne og bliver så nysgerrige, at de bare må afsted og prøve det selv. Og det bliver der rig mulighed for i fremtiden.

“Vi har skumle planer om at gentage succesen til næste år,” slutter Lissi Kjær Christensen.

ANDRE FAMILIERETTEDE ARRANGEMENTER
Kerteminde Husflid afholder hvert år Kreativ Familieuge i skolernes sommerferie, hvor der lægges vægt på at børn og voksne får mulighed for at skabe noget sammen. I 2024 finder Kreativ Familieuge sted i uge 28.

• Hvert år afholder Verninge Husflid Kreative dage i uge 29. På Lilleskov Teglværk får familier og enkeltpersoner mulighed for at afholde en alternativ ferie, med plads til fællesskab og kreativ fordybelse i 12 14 forskellige værksteder.

• Ringkøbing Amts Husflid afholder, ud over Familiehusflidsweekenden, også en Husflidsweekend, hvert år i sommerferien. Weekenden finder sted hos natur og aktivitetscentret Vindkraften udenfor Holstebro, og er en mindre udgave af Familiehusflidsweekenden.