Dobbelt-portræt: En for de ældre – en for de yngre


Som aftenskole må man afklare, hvem man vil være noget for og med hvad. I de to skoler, som magasinet har talt med til dette portræt, er der stillet helt skarpt: I 1748 er man især noget for de yngre kreative på Fyn. I ÆOF vil man kun være noget for de ældre på Aarhus-egnen.

“De fleste pensionister har jo ikke råd til ret meget. De er sparsommelige af en grund. Og selvfølgelig skal rum indrettes efter de behov, der er. Alle har brug for at komme ud. Både af sociale grunde, det ændrer sig ikke med alderen, skulle jeg hilse og sige, og de har meget at tage stilling til. Mange livsomvæltninger, som kræver at man sætter sig ind i ting. Vi har året igennem flere gratis kurser med professionelle fagpersoner om fx arv og testamenter. De er fuldbookede,” fortæller Bent Sauer, der er skoleleder i ÆOF.

I det seneste Fora Magasin har vi besøgt to aftenskoler, der henvender sig specifikt til hver deres aldersgruppe – ÆOF til de ældre, og 1748 til de yngre:

“Jeg er sikker på, at vores knivskarpe fokus på de kreative fag er det, der tiltrækker kursisterne," fortæller Michael Sanvig, skoleleder i 1748. "I dag er det svært at være et sted med lidt af hvert, som en traditionel aftenskole ofte er. Hvis du vil gå til yoga, vil du gå til det i et hus med dedikerede yoga-mennesker. Folk er ofte på jagt efter en identitet, måske især yngre mennesker, og nørdede fællesskaber giver netop det. Og de yngre bliver jo ældre, så det bliver stadigt vigtigere for folkeoplysningens skoler at have en klar profil."

Læs hele dobbeltportrættet her