Grønne kurser, der virker lokalt


Hos aftenskolen Fora Hvidovre har de siden 2019 arbejdet med at udvikle kurser, der lærer almindelige mennesker at skubbe på den grønne omstilling, ved at give kompetencer til konkret handling i deres egen hverdag.

"Det er super med en foredragsholder, der kan sætte klima og bæredygtighed i globalt perspektiv. Men det kan man som deltager også godt blive lidt handlingslammet af, og derfor er det afgørende, at kurserne fokuserer meget præcist på det, man selv kan gøre for at tage ansvar: Klimavenlig madlavning, genbrug, grøn affaldshåndtering i hjemmet, mindre madspild osv."

Det fortæller Lise Holm-Rasmussen om sit arbejde med at udvikle kurser hos aftenskolen Fora Hvidovre, der skal hjælpe almindelige danskere med at skubbe på den grønne omstilling i deres egen hverdag. Lise er både medlem af Fora Hvidovres bestyrelse, samt stifter af virksomheden handleRUM, og det er hende der oftest er idémageren i forhold til at udvikle kurser med fokus på bæredygtighed, mens det er skoleleder Inge Lindqvist der tilpasser idéerne til rammerne i aftenskolen.

Indtil videre har Fora Hvidovre afholdt kurserne Grønne Ambassadører og Middag med mening. Men det har ikke været uden udfordringer at udvikle, fortæller Lise Holm-Rasmussen: "Vi forholder os til FN’s 17 verdensmål. Men de er jo fulde af dilemmaer: Solceller er alletiders. Men det er produktionsforholdene i Kina ikke. De politiske udfordringer kan vi som folkeoplysere formidle om ligesom vi kan forsøge at give de forskellige kompetencer videre. Som fx at lave mad uden spild, håndtere affald, sy tæpper og trøjer af rester, reparere i stedet for at købe nyt, og alt det andet, der tilsammen gør en stor forskel."

Du kan læse mere om Fora Hvidovres grønne kurser, i det seneste nummer af Fora Magasinet, her.