Amerikaner forvalter dansk kulturarv


Chris McKay kom til Danmark i 1993. I 1998 blev han folkeskolelærer fra Vordingborg Statsseminarium, og i 2010 blev han afskediget fra sit job på en efterskole. Det blev startskuddet ind i folkeoplysningen som skoleleder. Siden da har han været skoleleder i Fora Fritid på Falster og øget antallet af undervisningstimer med 50 %

”Mit første møde med den særlige danske foreningskultur var som kursist, lige da jeg var kommet til Danmark. Men det var især senere i FDF, som drev en efterskole, hvor jeg var lærer, at jeg for alvor forstod det særlige fællesskab i folkeoplysningen. Jeg undrede mig over alle disse børn, der kunne lade en anden komme først, og som hjalp hinanden, når der var behov for det. De havde en meget stærk sans for fællesskab, og den tilgang krøb ind under huden på mig. Jeg har den stadig med mig hver dag som aftenskoleleder”, siger Chris McKay.

SUSANNE I SUPERMARKEDET
Chris McKay er født i Connecticut i USA. Efter sine forældres skilsmisse, flyttede han som 8-årig med sin bror, søster og mor til hippie-byen San Francisco.

”Min mor var hippie med vildt hår, dinglende smykker og Joan Baez på anlægget. Kort efter, at vi var flyttet til San Francisco, købte hun en autocamper og kørte familien på kryds og tværs af USA i et år, mens hun hjemmeskolede os børn. Min nye stedfar var med. Han var militærmand og minder værdimæssigt meget om min mors familie, som er konservative landbofolk. Hun gjorde oprør, men ikke mere end at hun via sin nye mand holdt fast i nogle af de traditionelle amerikanske værdier”, smiler han.

Chris McKay har ikke haft brug for et oprør mod sin baggrund. Han kom på universitetet for at blive lærer ligesom sin mor og havde et godt forhold til både landbodelen af sin familie, sin stedfar og sine stedsøskende. Der var intet, der trak ham ud af Amerika. Men så en dag, da han var på arbejde i supermarkedet Safeway, stod au-pair pigen Susanne fra Falster pludselig i Frugt & Grønt, hvor Chris var i færd med at pudse æbler.

”Et år senere var vi gift, Susanne og jeg. Susanne ville gerne tilbage til Danmark og tage en uddannelse, så hun havde noget at falde tilbage på. I 1993 kom jeg derfor til Falster. Hun læste til lærer, jeg læste dansk på Sprogskolen og kom derefter på samme seminarium som min kone i klassen under. Jeg var 32 år, da jeg var færdiguddannet, så jeg ville gerne i gang med at arbejde og ikke tilbage til USA og starte forfra. Så vi blev. Det har jeg aldrig fortrudt”, siger Chris McKay.

Læs resten af artiklen i Fora Magasinet #3 2023, hvor du kan fortsætte fra Keramik skabte vigtigt netværk.