Vi gør det ikke for nogen, men med hinanden


I Sager der Samler kan borgere komme med deres gode ideer til initiativer og blive del af et fællesskab, hvor man sparrer, hjælper og bakker hinanden op i at skabe forandring i samfundet.

Af Henriette Corvinius, foreningskonsulent i Fora – Artiklen blev bragt første gang i Fora Magasinet #3 2024.

I 2012 gik fem mennesker sammen om at grundlægge Sager der Samler: En forening skabt ud fra ønsket om at anvende deres faglige kompetencer til at skabe værdi i mellemrummet mellem samfundets offentlige og private institutioner og borgerne. Formålet var at etablere et fællesskab af hverdagsaktivister, som tager fat på de store udfordringer i samfundet.

EGEN VIRKELIGHED, ØJENHØJDE OG FRIHED
Hvad ville du engagere dig i, hvis du kunne? Det er spørgsmålet som i mere end 12 år har inspireret folk til at deltage aktivt og bidrage med deres tid og energi, fortæller medstifter af Sager der Samler Kristin Birkeland. “Til at starte med tænker folk ofte, at de ikke har tid, mod eller penge nok til at starte den sag op, som de drømmer om. Men alt det kan fællesskabet hjælpe med. Vi bakker hinanden op og giver hinanden mod, netværk og viden,” forklarer hun. ”Det handler om at se hinanden, finde hinanden og være rollemodeller for hinanden.”

Sager der Samler kalder sig et ”kulturhus for demokrati i handling” og har tre dogmer. Det første, ”egen virkelighed”, handler om at starte hos sig selv og i sin egen livssituation. Så har man gode forudsætninger for at lykkes, fordi man altid har ekspertise på sit eget liv. Derfra kan man være med til at skabe noget til gavn for både sig selv og andre. Det andet dogme handler om ”øjenhøjde.” Kristin formulerer det sådan, at de i Sager der Samler ”aldrig gør noget for nogen, men med hinanden”. Det tredje dogme er ”frihed”: Frihed til at starte der, hvor man kan uden at bede om lov, og uden at bede om penge. Kristin uddyber: ”Der er mange, som sidder og venter på tilladelse og penge, før de går i gang, og i ventetiden mister de kreativiteten. Olafur Eliasson har sagt, at en idé er bare en idé, indtil den får krop, arme og ben, og får en konsekvens i samfundet. Vi er nødt til at ’skabe krop’ til vores idéer for at prøve dem af, og der er ufattelig meget viden, der går tabt, hvis vi bare sidder og venter.”

GENNEM AARHUS PÅ HJUL
Et godt eksempel på flere af dogmerne er initiativet Tour on Wheels, som er startet af Ulla Søberg Jakobsen, der er kørestolsbruger. Tour on Wheels giver normalt gående muligheden for at opleve en tur gennem Aarhus’ gader i en kørestol. På turen får man indblik i, hvordan det er at bevæge sig i byens rum som kørestolsbruger. ”Da Ulla fra Tour on Wheels kom til os, slog vi os sammen med hende, lærte af hende, og skabte noget i fællesskab med hende – ikke for hende,” siger Kristin. Alle politikerne i Aarhus Byråd har været med Ulla på tur rundt i byen og har efterfølgende fået en rapport med sig hjem om, hvor i byen, det er nemt at være kørestolsbruger, og hvor det ikke er. Det var Ullas eget liv, som blev udgangspunkt for at give viden til kommunalpolitikerne om livet i Aarhus som kørestolsbruger.

TÆT PÅ SAGERNE OG PÅ HINANDEN
Hver mandag holder de morgenmøde i Sager der Samler, og her kan man komme frit som det passer for én på dagen, hvis man er tilknyttet til en sag eller ønsker at starte en op.

”Der er også ofte nogen, som laver frokost til fællesskabet, så spiser vi sammen, og man kan bruge tiden til at få hjælp eller svar på spørgsmål eller tvivl. ”Det fungerer rigtig godt med sparring hen over maden,” forklarer Kristin. ”Der er meget viden og mange kompetencer samlet på et sted som vores. Vi er et fællesskab, og det fællesskab er guld værd. Vi har skabt en kultur, hvor folk ved, at de fungerer som værter for hinanden at vi ikke er et serviceorgan, men at vi skaber stedet sammen. Hvor vi skaber demokratisk iværksætteri.”

MERE END BARE ET VASKERI
Et andet eksempel på en sag, der har fået stor succes, er den socioøkonomiske virksomhed Vaskeriet (øverste billede). Det er startet af pædagogerne Pia og Katrine og tre mennesker med udviklingshæmning. Sagen startede egentlig med en deltagelse i DHL Stafetten, men de syntes ikke, at det var nok med aktivitet én gang om året. De ville lave en hverdagsaktivitet, og da gruppen af mennesker med udviklingshæmning godt kunne tænke sig et arbejde, blev det starten på Vaskeriet i Brabrand, fortæller Kristin. Ingen af initiativtagerne boede selv i Brabrand Boligforening, men direktøren for boligforeningen syntes, ideen var så god, at de fik tilladelse til at starte Vaskeriet i et af boligforeningens vaskerier.

”Mange beboere følte sig utrygge ved at færdes i området, men en sidegevinst ved, at der kom liv i Vaskeriet var, at det gav mere tryghed til området. Samtidig udviklede menneskerne med udviklingshæmning sig helt fænomenalt,” siger Kristin. ”Det største ønske hos en af de udviklingshæmmede medarbejdere var et job hos Mc Donalds. Det fik han efter at have været ansat i Vaskeriet.” Udover at køre Vaskeriet i det daglige, har de også for nylig skabt en have på stedet.

”De er meget selvstændige og drager meget omsorg for hinanden. Et eksempel er, at når det om vinteren kan være vanskeligt at tage tidligt afsted i mørket for at komme på arbejde, så starter de ikke, før solen står op,” fortæller Kristin. ■

SAGER DER SAMLER
Sager der Samler er en ramme omkring selvorganiserede initiativer fra borgere. Formålet er at gøre det lokale engagement til en drivkraft i omstillingen til et mere menneskeligt, bæredygtigt og demokratisk samfund. Mange engagerer sig ud fra en oplevelse af at være marginaliseret i en eller anden grad. Nogle udvikler deres sager som frivillige, nogle bliver iværksættere og andre gør deres sager til platforme for et politisk engagement. Der er stor forskel på omfanget af initiativerne. Nogle er små projekter, som involverer få personer, mens andre får stor gennemslagskraft og er i visse tilfælde med til at sætte en national agenda. Læs mere på sagerdersamler.dk/sager

MASTERCLASSES
Sager der samler har for nylig startet masterclasses for demokratisk værtskab for at brede deres viden og erfaring gennem 12 år ud til andre. På den måde har skaber de et fælles sprog og en fælles faglighed med frivillige og medarbejdere fra andre områder som fx boligsociale indsatser, biblioteker og frivilligcentre.

FINANSIERING
Sager der Samler er finansieret gennem egen indtægter, det vil sige medlemskontingenter og inspirationsoplæg, der dækker huslejen og et kommunalt tilskud, der bidrager til lønomkostninger i forbindelse med det daglige værtskab. Aktiviteter gennemføres primært gennem frivillighed. Initiativerne, der opstår i Sager der Samler har deres egen uafhængige foreningsdannelse og økonomi. Enkelte er blevet store og landsdækkende, fx. har Social Sundhed, der arbejder for lighed i sundhed, lokalafdelinger i ni byer, nitten ansatte og har netop fået 25 mio. kr. fra Nordea Fonden til at styrke deres kapacitetsopbygning.

Tour on Wheels giver gående muligheden for at opleve Aarhus' gader fra en kørestolsbrugers perspektiv.

Kirstin Birkeland er medstifter af Sager der samler. Formålet var fra begyndelsen at etablere et fællesskab af hverdagsaktivister, som tager fat på de store udfordringer i samfundet, fortæller hun.