En inspirerende workshopdag


Foras årlige inspirationsdag, Fleksibel Workshopdag, fandt igen i år sted i Hornstrup Kursuscenter lidt udenfor Vejle. Over 70 Fora-folk fra medlemsforeninger over hele landet var samlet til inspirerende oplæg, workshops og ikke mindst en lækker middag i godt selskab.

Af Kasper Elkjær, kommunikationskonsulent i Fora

Lørdag den 10. februar var Fora-folk fra hele landet samlet til årets Fleksibel Workshopdag i Vejle. Dagen startede kl. 10.00 med fællessang og velkomst af Foras souschef Marlene Berth Nielsen. Derefter tog udviklingskonsulent, Louise Wulff Andersen, over og gav deltagerne et indblik i Foras nye undersøgelser om undervisere og skoleledere, under titlen Underviserne – vores vigtigste ressource!

Én af konklusionerne var, at underviserne gerne vil efteruddannes, men at de også ofte mangler kendskab til mulighederne for det. Derfor vil vi hos Fora nu iværksætte nye initiativer rettet mod underviserne, heriblandt en folder til nye undervisere, enkeltstående kurser for undervisere baseret på behov og efterspørgsel, samt et undervisertræf i sensommeren 2024.

Udviklingskonsulent Louise Wulff Andersen under oplægget ’Underviserne – vores vigtigste ressource!’

Udviklingskonsulent Louise Wulff Andersen under oplægget ’Underviserne – vores vigtigste ressource!’

AI for alle

Efter Louises oplæg bød vi Christian Sophus Ehlers velkommen. Christian er selvstændig konsulent med indblik i den folkeoplysende verden, og så ved han en masse om kunstig intelligens (AI). Derfor kunne han give deltagerne et godt og grundlæggende indblik i både hvad kunstig intelligens er og ikke mindst hvordan det kan bruges, set fra et forenings- og aftenskoleperspektiv. Og at vurdere ud fra forsamlingen, så var der både forbløffelse, begejstring og aktiv lyst til at tage teknologien til sig.

Forsamlingen lytter til Christian Sophus Ehlers’ oplæg om kunstig intelligens

Forsamlingen lytter til Christian Sophus Ehlers’ oplæg om kunstig intelligens.

Tankevækkende workshops

Efter en kort pause blev det traditionen tro så tid til at tage fat i de forskellige workshops. De AI-inspirerede fulgte Christian til hans workshop, hvor de fik mulighed for at prøve kunstig intelligens af med egne hænder. Kursuskonsulent Lotte Helle arbejdede med en større gruppe deltagere, hvor de dykkede ned i hvordan nye aktiviteter kunne bringe nye målgrupper med sig, imens Foras ASA-ekspert, Lisbet Kristensen, viste og vejledte i hvordan man bruger administrationssystemets søgefunktioner.

I den yderste fløj afholdt jeg selv en workshop om at effektivisere sin markedsføring med én samlet tilgang. Samtidigt gik der over hele kursuscenteret deltagere rundt og tog billeder med deres telefoner, under kyndig vejledning af kommunikationskonsulent Molly Christensen, indtil alle dagens deltagere mødtes og netværkede under en længere pause.

I den anden workshoprunde inviterede Marlene sine deltagere til en samtale om, hvordan man bliver et godt bestyrelsesmedlem, og i et andet undervisningslokale forklarede foreningskonsulent Henriette Corvinius og Simon Nielsen, viceforstander på daghøjskolen Kompetencehuset, hvor og hvordan man finder midler til nye projekter. Derudover var de resterende deltagere engagerede i workshops om at blive mere synlig ved aktivt at bruge pressen, planlægning af Facebook-opslag, samt en åben spørgetime om ASA.

 Engagerede deltagere på én af dagens mange workshops

Engagerede deltagere på én af dagens mange workshops.

Fælles middag og nærvær

Da aftenen og mørket havde lagt sig over Vejle og kursuscenteret, blev det tid til at nyde en lækker middag og dele sine oplevelser med de andre deltagere. Stemningen var høj og på kryds af tværs blev der både fortalt historier fra workshopdagen og fra dagligdagen hjemme i foreningen og aftenskolen. Når vi kigger evalueringerne igennem, er netværk og mødet med andre foreningsfolk i Fora-familien noget af det, deltagerne sætter allermest pris på. Der blev delt meninger og erfaringer, hilst på nye og gamle ansigter og leet i fællesskab, inden vi alle til sidst brød op og vendte tilbage mod hver vores lille del af Danmark.

Hos Fora takker vi alle de fremmødte for en god og inspirerende dag – vi glæder os til at se jer igen til næste år, hvor Fleksibel Workshopdag også vil finde sted på Hornstrup Kursuscenter. Det bliver den 1. februar 2025, så sæt allerede nu kryds i kalenderen.