Op i helikopteren og tilbage på gulvet igen
I de forgangne seks år har Karen Maigaard som formand stået i spidsen for Fora. Noget af det bedste har været at møde de lokale rundt omkring i landet og at være med i den udvikling, der er sket i Foras bestyrelse fortæller Karen. Nu, hvor hun træder ud af lederrollen, glæder hun sig til at “komme tilbage på gulvet igen."
Af Molly Christensen, kommunikationskonsulent og redaktør i Fora - Artiklen blev bragt første gang i Fora Magasinet #2 2024.
Til det allerførste bestyrelsesmøde i Fora, som Karen Maigaard deltog i som formand, mødte kun halvdelen af medlemmerne op, og mange af dem sagde ikke noget. “Jeg tænkte hold da op, hvad er det for noget,” fortæller Karen. “Men det har virkelig ændret sig. De sidste mange år har der været meget få afbud til vores møder, og der har været stor talelyst i hele bestyrelsen og rigtig mange gode forslag. Dem der er blevet valgt til bestyrelsen igennem tiden, har jo noget at have det i. De har fodfæste i foreningerne og skolerne og kan hjælpe med at gøre Fora bedre. Jeg synes, at vi er blevet stærkere og har udviklet os sammen i de seks år, jeg har været med i bestyrelsen.”
TÆT PÅ TIDENS PULS
Selvom Karen har nydt arbejdet i Foras daværende bestyrelse, ser hun også store fordele ved, at sammensætningen af bestyrelsen nu ændrer sig med de nye vedtægter, der blev vedtaget på årets landsmøde i maj: “Der var jo et stort flertal, der stemte ja til vedtægtsændringerne. Det synes jeg er flot. Det viser jo, at vi har foreningerne med os,” siger hun. “Det handler også om at følge med tiden. Lige nu ser vi en tendens i tiden med at ‘trimme’ organisationer, så de er i stand til hurtigere at kunne tage vigtige beslutninger. Jeg tror, at vi i fremtiden alle sammen kommer til at skulle agere meget hurtigt. Og der er det vigtigt med en mindre bestyrelse, hvor medlemmerne virkelig kan mærke, at det er vigtigt, at de er med og at deres stemme betyder noget.”
Karen ser frem til at følge arbejdet i den nye bestyrelse med Elsebeth i front: ”Vi skal ikke underkende, at vi nu har fået en bestyrelsesleder, der er vant til at agere i de politiske rum. Jeg tror, hun vil have en helt anden lydhørhed på det politisk niveau og blandt organisationerne,” siger Karen. “Jeg synes, at Fora har fået en stærk ny bestyrelse, som repræsenterer bredt, og jeg er spændt på at følge med fra sidelinjen og se, hvordan de kommer til at arbejde.”
NEDLUKNING OG MESSELIV
Er der noget, Karen særligt vil huske fra sin formandsperiode, er det nedlukningen under Coronapandemien: ”Den tid kommer jeg ikke lige til at glemme. Mange spørgsmål meldte sig. Hvordan skulle vi agere i foreningsverdenen? Som formand gjorde jeg mig mange tanker om, hvordan Fora og bestyrelsen skulle håndtere nedlukningen,” fortæller hun. ”Vi fik faktisk afviklet bestyrelsesseminaret i den periode. Med afstand, mundbind og det hele. Det er jeg stolt af.”
Noget andet, Karen mindes med glæde, er de kreative messer rundt omkring i Danmark: ”Det var mit eget påfund, at jeg som formand skulle være med på messerne. Det er jo ikke et krav, men da jeg startede i Fora, havde jeg ikke det store kendskab til medlemmerne. Så jeg synes, det var en god måde at komme ud og møde de lokale foreninger. Men også for at møde danskerne og høre, hvad de var optagede af, når det kom til det kreative. Det har også været en god måde at fortælle om, hvem Fora er og hvad vi kan,” fortæller hun.
EN FREMSYNET STRATEGI
“Jeg er glad for den strategi, vi i bestyrelsen lavede for Fora tilbage i 2021,” fortæller Karen. ”Og at vi besluttede, at den skulle vare seks år. Så kan man rent faktisk nå noget.” Hun uddyber, at strategiarbejdet er blevet styrket, fordi bestyrelsen har mødtes mindst én gang årligt for at lave opfølgninger på strategien. Her har nye idéer fået lov til at få plads i planerne for, hvordan Fora skal varetage og handle på strategien i de efterfølgende år. “Projekt Digital Markedsføring er et eksempel på en af de løbende prioriteter, vi har lavet i henhold til strategien. Det er er en stor satsning, og det passer egentlig rigtigt godt ind i strategiens tre hovedpunkter.”
BLIV HOS FLOKKEN
Skal Karen give ét råd videre til den nye bestyrelse er det, at man skal passe på med at komme for langt foran flokken: “Man kan som leder hurtigt tage en beslutning. Men har man ikke resten af bestyrelsen med, og dermed alle medlemmers interesse repræsenteret i valgprocessen, så går det galt,” understreger hun. “Jeg er dog overbevist om, at Elsebeth vil klare den opgave flot, blandt andet med tanke på hendes politiske erfaring. Nogle gange har jeg det selv sådan, at jeg synes, at det hele går for langsomt og nu må vi udover stepperne. Det har nok noget med mit gemyt at gøre. Men det er jo også sundt nok i demokratiet, at vi bruger tiden og finder ud af, hvad der er det rigtige at gøre, og ser tiden an og sådan.”
Noget af det bedste har været forsøget på samling og at være med så mange steder som muligt, forklarer Karen: “Udover at det er dejligt at møde nye mennesker og skabe relationer, så får man for eksempel på messerne også en idé om udfordringerne derude i foreningslandskabet. Man hører en masse, når man står i standen og snakker med folk. På den måde tror jeg, at jeg har fået nogle sandheder at vide på en anden måde end til de formelle møder, og det har også været vigtigt at kunne tage med sig og arbejde videre med i bestyrelsen.”
FORSVINDER IKKE HELT UD AF FORA
I forhold til fremtiden, har Karen en masse godt at se frem imod. Hun er lige nu meget engageret i museet Danmarks Kostumarium og den tilhørende aftenskole, hun har været med til at starte sammen med en gruppe andre frivillige. I februar lod hun sig genvælge på generalforsamlingen, og her lovede hun, at hun ville give den hele armen i sin anden valgperiode: ”Jeg har aftalt med mig selv, at jeg højst stiller op til tre valgperioder,” bemærker Karen. ”Den første går altid med, at man lærer hvilken forening, man er kommet med i. Og nu er jeg så parat til at gå fuld power i de næste to år. Og så må jeg til den tid overveje, om jeg vil stille op til en tredje periode. Det kommer an på, hvordan denne anden periode kommer til at gå. Men jeg er glad for stadig at være en del af Fora, nu bare ‘på gulvet’ igen. Og når jeg ser tilbage på mit lange liv, er det egentlig altid sådan det har været. Jeg har været lærer, så har jeg administreret, så har jeg været på udviklingscenteret, så chef i Københavns Kommune, og så skoleleder. Jeg har hele tiden prøvet at skifte mellem at være på gulvet og oppe i helikopteren. Det har været sundt og udfordrende for mig. På den måde har jeg hele tiden skulle sætte mig ind i nye vinkler og problemstillinger. Mit håb er, at nogle andre også har haft gavn af det.” ■
GIVER STAFETTEN VIDERE
Karen Maigaard var formand for Fora fra 2018 til 2024. På Foras landsmøde den 3. maj gav hun stafetten videre til Elsebeth Gerner Nielsen, som udtaler: ”Det er en ære at tage over efter Karen og nogle store sko at skulle udfylde”.