Klumme: Deltagerskab – vejen til flere frivillige gennem inklusion?
I Ingerfair møder vi både landsdækkende organisationer og lokale foreninger, der kæmper med samme problem: Mangel på frivillige. Og det er paradoksalt, for frivillighedsundersøgelser viser det samme procentvise engagement som for 20 år siden: 40% af befolkningen har inden for det seneste år engageret sig som frivillig.
Af Marie Baad Holdt, partner og chefkonsulent i Ingerfair - Klummen blev bragt første gang i Fora Magasinet #3 2024.
I de 20 år, der er gået siden 2004, er Danmarks befolkning steget med 574.780 personer. Der er altså kommet ca. en kvart million flere frivillige. Svaret på, hvorfor så mange mangler frivillige, skal vi blandt andet finde i tendensen i frivilligverdenen til at fejre mange års vedholdenhed.
KAN VI IKKE FÅ FLERE FRIVILLIGE, SKAL VI SE INDAD
Jeg ser en tendens til, at organisationer holder fast i “plejer”, og ofte ikke har fokus på at ændre nuværende praksis, for at få flere med. Det er ærgerligt, når vi kan se, at det at ændre og udvide deltagelsesmuligheder, faktisk giver rum for at flere kan være med.
Den traditionelle frivillighed er lidt som en elitesport: Du skal kende reglerne, forstå sammenhængen, og så skal du løbe i samme tempo og på samme måde, som dem, der allerede er i gang. Og det efterlader en stor gruppe mennesker på perronen.
Som mennesker er vi indrettet til at samle os med ligesindede. Det har en negativ konsekvens ift. øget frivillighed, fordi vi typisk henvender os til dem, der ligner os. I frivilligundersøgelsen fra 2020 svarer 16% af de ikkefrivillige, at de aldrig er blevet spurgt, og op mod 50% siger, at de gerne vil engagere sig, hvis de bliver spurgt.
Samme undersøgelse peger også på, at ikkefrivillige er bekymrede for, om de kan finde ud af det, om de kan deltage i forhold til personlige ressourcer, og om der bliver taget hensyn til deres eventuelle handicap. Noget kalder altså på, at vi ser ind i forhold til at ændre præmissen for at engagere sig, hvis vi gerne vil give plads til flere.
DELTAGERSKAB SOM EN TILGANG TIL MERE INKLUSION
Deltagerskab er en tilgang til at engagere flere, som vi i Ingerfair har undersøgt og afprøvet i forskellige sammenhænge. Tilgangen giver mulighed for en mere flydende form for engagement, guidet af stærke værdier som ansvarlighed og at alle har noget at bidrage med.
Deltagerskab kan være en svær tilgang for den traditionelle frivillighed at få greb om, fordi den, i modsætning til den traditionelle frivillighed, ikke handler om at fylde et vagtskema, men mere om at sætte de ressourcer i spil, der kommer på dagen. På den måde giver vi mulighed for, at dem, der gerne vil engagere sig, kan starte i det små og måske øge deres engagement, når de får mere fodfæste.
Med deltagerskabstilgangen giver vi plads til, at flere kan byde ind til gavn for den fælles sag. Det kan være handyman, der gerne vil give en hånd med, men ikke får lov, fordi det er pedellens arbejde (som dog ikke har tid!), bankmedarbejderen, der gerne vil stå for regnskabet, men ellers ikke vil være en del af bestyrelsen eller deltageren på et krea-hold, der gerne vil hjælpe til på en årlig oprydningsdag.
Deltagerskab giver mulighed for at flere kan engagere sig på forskellige måder og plads til at engagementet kan skifte med dagsformen. Men organisationerne skal ville ændre nuværende praksis og turde tage skridtet væk fra plejer. ■