PORTRÆT: En støt stigende kurve i Aarhus Syd
Aftenskolen Fælles Fritid har på blot seks år gennem gået både et skoleleder- og formandsskifte, haft store problemer med at skaffe egnede lokaler og kæmpet med at holde hjulene i gang under corona. Trods dette har skolen oplevet en markant stigning på over 1300 undervisningstimer og knap 500 deltagere siden 2018, samtidig med, at de har fået nye lokaler flere steder i kommunen. Hvordan? Læs med her.
Af Molly Christensen, kommunikationskonsulent og redaktør i Fora – Artiklen blev bragt første gang i Fora Magasinet #1 2024
I 2017 blev den daværende skoleleder i Fælles Fritid pludseligt syg og måtte gå af efter en længere sygeperiode, hvilket satte bestyrelsen i en uventet position. “Jeg har hørt, at der var ret meget kaos,” fortæller Dorrit, som er nuværende formand. Den daværende formand og et af de øvrige bestyrelsesmedlemmer måtte pludselig tage over uden at have ret meget kendskab til foreningens administration. “På det tidspunkt foregik administrationen på et lavt teknologisk niveau, hvor tilmeldingen til kurser foregik ved at kursister fik en slip papir, der var klippet af et regneark, så de vidste, hvor de skulle betale. Bestyrelsens overtagelse af administrationen markerede begyndelsen på en transformation for skolen som overgik til Fora, og lønnen, som Aarhus Kommune tidligere havde administreret, blev overtaget af FO Aarhus. Ved sin tiltrædelse som skoleleder i 2018 fortsatte Birgit Christensen med at udnytte ny teknologi. Birgit nåede at have stor fornøjelse af sit samarbejde med den tidligere bestyrelsesformand Pernille, som desværre gik bort i efteråret 2023.
GRIBER DE GODE IDEER
Birgit er opvokset i Beder og har boet det meste af sit liv i lokalområdet. Da hun tiltrådte som skoleleder for fem års tid siden lå skolens lønnede undervisningstimer på 2445 og i år 2023 kom de op på 3767 timer. Den store stigning i timer skyldes flere ting, forklarer Birgit. En af årsagerne er, at Fælles Fritid i 2022 blev lagt sammen med en anden aftenskole, Grønlykke Aftenskole, som på det tidspunkt var omkring en tredjedel så stor som Fælles Fritid. En anden årsag er, at Birgit hele tiden er obs på at oprette nye hold. “Jeg er ikke bange for at sætte noget i gang. Jeg griber bolden, når nogen kommer til mig med en god idé, og jeg giver underviserne et par sæsoner til at løbe holdene i gang,” siger hun.
“... Og så yder Birgit altså bare rigtig god service,” tilføjer Dorrit.
“Det betyder meget for mig,” bekræfter Birgit. “Om det er en mail, eller en telefonsamtale med en kursist eller underviser, bliver de fulgt til dørs.” Det gælder også økonomisk. Hvis en kursist ringer til Birgit og ikke kan deltage i de sidste kursusgange på grund af rygproblemer, refunderer Birgit for de gange. “Det er det værd,” smiler hun. “Vi får så meget positiv omtale derude.”
Birgit har en baggrund som modedesigner og Dorrit har undervist i Marketing og Samfundsfag på Aarhus Business College. Med deres forskellighed supplerer de hinanden godt i det daglige arbejde og trækker på hinandens input, når de selv er i tvivl om noget. Den gensidige glæde ved hinandens støtte, mærkes tydeligt i deres nærvær. “Hvis der er noget, jeg ikke er, så er det kreativ,” griner Dorrit. “Dorrit er til gengæld meget diplomatisk,” tilføjer Birgit. “Hun er en kæmpe hjælp for mig.” Fælles Fritid har en bestyrelse, der fungerer godt sammen, og hvor medlemmerne træder til ved mange lejligheder heriblandt ved opsætning af reklamemateriel.
Skoleleder Birgit Christensen (th.) og formand Dorrit Bjerre (tv.) siger selv, at deres kompetencer er helt forskellige – og det nyder de og foreningen godt af.
SPÆNDER BREDT
Det er ikke kun i timer, foreningen er steget de senere år, men også kursister. Siden 2018 er antallet af kursister på skolens hold steget fra 1378 til 1823. Udover sammenlægningen med Grønlykke Aftenskole, skyldes det også mangfoldigheden af hold, skolen har introduceret over de senere år, hvor det tidligere primært var bevægelse, man kunne gå til.
Skolen dækker også bredt rent geografisk. “Jeg tror, det er en stor fordel, vi er lokale,” siger Dorrit. Selv går hun til engelsk hos FOF i Aarhus, hvor hun skal med bussen ud og hjem, og hun ved af erfaring, at det ikke altid er noget, man lige har energi til på de koldeste vinteraftener. De fleste af kursisterne, som kommer i Fælles Fritid, kan nemt komme og parkere, nogle kan endda gå til deres aktiviteter.
“Vi går op i, at vores lokaler skal være nemme at komme til. Det betyder også, at mange af vores kursister deltager i flere forskellige aktiviteter hos os, og mange af dem har været med i mange år,” siger Birgit.
SATSER PÅ TRIVSEL
Fritiden bruger Birgit blandt andet på yoga og meditation, og Dorrit går til pilates i Fælles Fritid. På holdet har deltagere og undervisere udviklet et helt særligt forhold til hinanden, og de tager ture på stranden og holder en årlig julefrokost sammen. “Udover bevægelsen, er der også en social dimension i det,” fortæller Dorrit.
Og det er ikke kun i eget liv, men også på vegne af skolen, at de to kvinder stræber efter at skabe trivsel. De har nemlig endelig fået mulighed for at flytte ind i lokaler kaldet “Foreningshuset” ved Malling Plejehjem sammen med andre lokale foreninger, hvor de ønsker at skabe det sociale rum, de så gerne vil gøre plads til. Plejehjemmet har været under renovering og forventes færdig i løbet af foråret. Tidligere stod plejehjemmet tomt, og Fælles Fritid fik lov til at benytte de tomme lokaler og havde mange hold, både kreative, bevægelse og boglige. Heldigvis kan foreningen vende tilbage til foreningshuset, og planen er, at kursisterne efter deres hold i de nye lokaler, kan gå ned i køkkenet eller dagligstuen og spise deres medbragte brød eller drikke en kop kaffe sammen.
“Nogle af de steder vi har undervisning nu, har der været så lydt i lokalerne, at vi ikke har kunne sidde i mødelokalerne og tale sammen før og efter timerne. Det har simpelthen været fysisk umuligt med de rammer, vi har haft. Men det kan vi forhåbentlig nu i foreningshuset,” siger Birgit.
FÆLLES FRITID
Foreningen Fælles Fritid spænder over en vifte af hold lige fra mange typer af bevægelseshold, body balance og kor til glasfusion, krea-hold for børn og litteratur- og historiehold. Fælles Fritid repræsenterer områderne Beder-Malling, Ajstrup, Fløjstrup, og senest også Tranbjerg, Mårslet, Solbjerg, Tilst og Aarhus efter sammenlægningen med Grønlykke Aftenskole.
Læs mere om foreningen på faellesfritid.dk
GIVENDE SAMARBEJDER
Fælles Fritid har gjort sig til en aktiv spiller i lokal området gennem samarbejder med andre lokale aktører. Nylig hjalp foreningen med ved en række af live streaming-aftener i Sognegården ved Malling Kirke, hvor der vises videnskabelige foredrag direkte fra Aarhus Universitet. Før har de sammen med Beder Menighedsråd fyldt Beder Sognegård op med 100 mennesker, da højskolelærer Christian Hjortkjær kom og talte om “utilstrækkelig”: hvorfor de unge føler sig presset af påbudssamfundet. I et andet samarbejde med Efterskolen for Scenekunst kom Svend Brinkmann og holdt foredrag – en god måde at anvende debatskabende midler på.