Kamp mod regeltyranni
Regeringen har bekendtgjort at de vil gå i ”kamp mod regeltyranni” ved hjælp af en række indsatser, der skal gøre det lettere at være forening i fremtiden.
Regeringen bekendtgjorde d. 15. august i en pressemeddelelse, at de nu ville gå i: ”kamp mod regeltyranni”. For at få has på tyranniet opstilles otte indsatser, som skal føre frem til et større opgør mod unødvendige regler, så det bliver lettere at være forening i fremtiden.
De otte indsatser er, når man går dem efter i sømmene, hverken særligt gode, nye, eller synderligt virkningsfulde. Der er dels tale om gamle forslag, som sådan set allerede er blevet fremsat uden at blive gennemført, dels ret begrænsede forslag, som godt nok er skridt i en rigtig retning, men er meget, meget små skridt.
De forslag som umiddelbart vil have størst opmærksomhed i aftenskoler og folkeoplysende foreninger er disse tre:
Forslag 4, der lover ”fortsat arbejde med lempelse af GDPR-reglerne for foreninger”, lyder godt nok forjættende, men dækker over, at reglerne faktisk ikke kan ændres i Danmark uden at de ændres i hele EU. Det vil tage tid, hvis det overhovedet kommer til at ske, for EU har netop evalueret reglerne og der er ikke stemning for ændringer. Så det sker formentlig ikke indenfor en overskuelig fremtid.
Forslag 6 om ”risikovurdering af foreninger hos banker”. Forslaget er ingenlunde nyt, men konstaterer, at der allerede i 2022 blev lavet en vejledning (dvs. en anbefaling) til bankerne. Evalueringen af hvorvidt denne vejledning så har virket har regeringen udskudt, måske fordi den vil vise at vejledningen stort set er virkningsløs. Dette forslag er i Altinget blevet omtalt som ’gammel vin der ikke en gang er hældt på nye flasker’.
Forslag 7 handler om en ’basal betalingskonto for foreninger’. Der er tale om et lovforslag, hvis fremsættelse dels er blevet udskudt, dels er et forslag, som ikke giver ’ret til en konto’ men alene sikre ret til ’hurtig behandling af klager mv.’.
Det vigtigste forslag er derfor formentlig det første.
Forslag 1 handler om, at regeringen vil etablere et ’partnerskab med foreningslivet’. Partnerskabets væsentligste arbejdsværktøj vil være det såkaldte ’følg-eller-forklar princip’.
Princippet medfører, at regeringen skal følge de forslag som foreningslivet fremsætter ELLER forklare hvorfor de ikke gør det. Det er svært at vurdere hvor godt eller stærkt princippet vil komme til at virke. Det kommer an på mange ting, bl.a. hvor mange forklaringer regeringen føler sig nødsaget til at fremsætte, og hvor gode forklaringerne er - også at arbejde videre med.
Dansk Folkeoplysnings Samråd deltager sammen med bl.a. idræts-, handicap-, og andre -interesse organisationer i partnerskabet. På online møde d. 3. september vil DFS-medlemsorganisationer have mulighed for at fremsætte ønsker til afbureaukratisering.
Hvis din forening har ønsker eller forslag til fjernelse af regler så send dem til bernhard@fora.dk, så de kan komme videre til DFS.
Se regeringens fulde forslag til afbureaukratisering her