Keramikforløb kan forbedre sårbare unges mentale trivsel


Hos aftenskolen FOKUS Folkeoplysning har keramikforløbet 'Ler former mennesker' vist sig at have en gavnlig effekt for størstedelen af de sårbare unge, der indtil videre har været igennem forløbet.

I Aalborg har aftenskolen FOKUS Folkeoplysning, sammen med en række samarbejdspartnere, udviklet keramikforløbet Ler former mennesker. Projektet er målrettet unge i alderen 18-30 år som er i mistrivsel, hvor de fleste er visiteret af Aalborg Kommune. Ler former mennesker er et kreativt frirum for de unge, hvor de kan komme og glemme sig selv for en stund, og i stedet lade hænderne tage over. Og det virker, fortæller Bjørn Salling, direktør hos FOKUS:

"Når hvert forløb starter og slutter, udfylder deltagerne en WHO trivselsmåling. Det er et skema, der fortæller, hvordan det har påvirket dem at deltage på kurset. 86% har fået en væsentligt forbedret mental trivsel. Efter bare seks mødegange på et keramikkursus. Det er resultater, man bliver glad for at se. Ikke bare os i FOKUS, men også kommunen," fortæller Bjørn Salling.

Årsagen til den positive påvirkning, har keramikeren Alikka Garder Petersen, der til dagligt arbejder hos Cerama, en af samarbejdspartnerne i Ler former mennesker, et bud på: "På arbejdsmarkedet, i uddannelses- og behandlingssystemer og i sociale sammenhænge skal man hele tiden reflektere over sig selv, hvor man er og hvordan man har det. Man har aldrig fri fra sig selv. Men i de kreative processer har man en lomme, hvor man kan glemme sig selv," forklarer hun.

Læs hele artiklen om Ler former mennesker i det seneste nummer af Fora Magasinet.

Info: Ler former mennesker er et pilotprojekt og et samarbejde mellem FOKUS og en række aktører, heriblandt Cerama, Center for Mental Sundhed under Aalborg Kommune, og Aalborg Universitet. Projektet er støttet af Den Obelske Familiefond, og de fleste deltagere er visiteret af Aalborg Kommune, gennem tilbuddet Kulturvitaminer. Gennemsnitsalderen på deltagerne er 22 år.