Kreative tilbud kan være et alternativ til lange psykologventetider – Debatindlæg


Hos aftenskolen FOKUS Folkeoplysning i Aalborg har man fundet ud af, at et keramikkursus forbedrer den mentale trivsel for næsten ni ud af ti unge med stress, angst eller depression. Det fortæller Elsebeth Gerner Nielsen, næstformand i Fora, og Bjørn Salling, direktør hos FOKUS Folkeoplysning, i et debatindlæg i Altinget.

"Ventetiden på psykologbehandling er lang, og en psykiatrisk udredning skal man vente op til 2 år på. Derfor er der brug for alternative veje til bedre trivsel. Og en af vejene kan være noget så simpelt som et keramikkursus."

Det skriver Elsebeth Gerner Nielsen, næstformand i Fora, og Bjørn Salling, direktør hos FOKUS Folkeoplysning, i et debatindlæg hos Altinget.

Hos aftenskolen FOKUS har de nemlig fundet ud af, at keramikkurset 'Ler former mennesker' forbedrer den mentale trivsel for næsten ni ud af ti unge med stress, angst eller depression.

'Ler former mennesker' løber frem til udgangen af 2023 og vil til den tid have haft 125 unge igennem et forløb. Effekten bliver løbende målt ved hjælp af WHO-5 trivselsindikatoren. 44 unge har indtil videre gennemført et forløb. Heraf har 38 dokumenteret bedre mental trivsel, hvilket svarer til 86 procent.

"Er det så muligt at erstatte psykologer med keramikere? Nej, selvfølgelig har vi brug for psykologer. Men erfaringerne fra Aalborg viser, at man kan opnå gode resultater med kreative processer i folkeoplysningens og aftenskolernes regi," argumenterer Elsebeth Gerner Nielsen og Bjørn Salling.

Læs indlægget her (OBS: kræver abonnement).

Du kan også læse mere om 'Ler former mennesker' i det næste nummer af Fora Magasinet, der udkommer inden jul. Hold øje med fora.dk for nærmere information.