Broderiets mangfoldighed


Lige nu og frem til den 6. marts kan man på Greve Museum opleve udstillingen Frit Broderi.

Frit Broderi hedder afgangsudstillingen skabt af 12 elever, der alle har gennemført uddannelsesforløbet Frit Broderi hos Fora Fagkursus med Bettina Andersen fra Brodøsens Værksted som underviser. De udstillede værker viser den mangfoldighed, man kan skabe med broderi, og eleverne har alle haft vidt forskellige spændende tanker bag deres værker og mange forskellige, finurlige bud på at løse de opgaver, de er blevet stillet som en del af forløbet.

"Der er kæmpestore ting og bittesmå ting i udstillingen - og der ligger noget i det hele," sagde underviser Bettina Andersen ved udstillingens åbning i starten af december sidste år.

Lotte Helle, der er kursuskonsulent for Fora Fagkursus, holdt også en tale ved udstillingens åbning, hvor hun blandt andet sagde:

"Tusindvis sommerfugle i form af glæde ved, når noget lykkes og stolthed. Det er hvad hver af jer, der udstiller her har været igennem i forhold til efteruddannelsesforløbet Frit Broderi. Dertil kommer et mylder af tekstiler, farver, tråd og alle mulige andre materialer. Det er alt, det der kan tælles – hvad der er lige så vigtigt, er alt det der ikke kan tælles, for det tæller i høj grad også. Nemlig al den støtte og sparring I har givet hinanden og forhåbentlig venskaber, der er knyttet på tværs."

Halskæden med babyfigurer med broderede sommerfuglevinger er et godt eksempel på,
at kreativiteten får frit løb på efteruddannelsen Frit Broderi.

Efteruddannelsesforløbet i Frit Broderi består af 8 moduler, hvor eleverne får stillet forskellige opgaver undervejs. På alle moduler arbejdes der både praktisk og teoretisk og der diskuteres også relevante efter emner efter modulernes faste program er gennemgået.

En af opgaverne på det seneste forløb i Frit Broderi var at lave et selvportræt, men men med det twist, at det ikke måtte være naturalistisk. En af afgangseleverne Conny Petersen valgte at løse opgaven ved at tænke på de ting, der kendetegner hende, og som hun er sikker på, hendes venner og familie også ville forbinde hende med. Hun lavede et fødselshjul og et digt, fordi hun er glad for at skrive og interesserer sig for astrologi og stjernetegn.
 
Conny Petersens alternative selvportræt i broderi - et digt omkring hendes personlige fødselshoroskop.
Tryk på billedet for at se det i fuld størrelse.
 
En anden opgave som led i forløbet var at reflektere over forskellen mellem traditionelt og frit broderi. Her lavede en af de andre afgangselever, Joan Eriksen, tre terninger, hvor der på den ene af terningens sider var broderet teksten "that's it" (sådan er det) og på en anden "what if?" (hvad nu hvis?). Den første formulering "that's it" skal symbolisere den mere faste og traditionelle tilgang til broderiet, hvor "what if?" skal få os til at tænke mere søgende, spørgende og legende.

Joan Eriksens terninger med "that's it" og "what if?" viser hendes svar på forskellen mellem traditionelt og frit broderi.

De 12 brodøser er:

Lone Jensen

Joan Kjærgaard

Margaretha Andersson

Tine Damsgaard-Sørensen

Ulla Jensen

Inge Fabech

Ina Nørgaard

Tove Marie Bach

Joan Eriksen

Helene Grove

Mette Nissen

Conny Petersen

En række af udstillingens resterende værker ses nedenfor, men vil man se den komplette udstilling, kan man stadig nå at besøge Greve Museum til og med den 6. marts 2022.