Nordic Craft Week i uldens tegn


Nordic Craft Week er fra den fra den 27. august til den 3. september. I 2022 er der fokus på strik og uld. Fora bidrager blandt andet med et oplæg ved Tanja Gotthardsen, der stiller spørgsmål ved uld som bæredygtigt materiale

I år har Nordic Craft Week fokus på strik og uld som materiale, og stiller skarpt på alle uldens gode egenskaber.

Uld er kendt for sin høje isoleringsevne og gode spindbarhed, fordi uldfibrene er krusede, elastiske, bøjelige og har en ru overflade. Desuden kan uld optage omkring 35 pct. fugt uden at føles vådt og kan på grund af en høj mængde isolerende luft isolere godt. Uld er et lækkert materiale - men er det bæredygtigt?

Det bliver ofte diskuteret om uld er bæredygtigt eller ej, og diskussionen rummer argumenter, der favner bredt - lige fra dyreprutter over dyrevelfærd til vandforbrug.
Et skridt i den rigtige retning er at gå efter GOTS-certificeret uldgarn og uldtekstiler. Så er det produceret miljømæssigt korrekt og socialt ansvarligt. GOTS kræver, at minimum 70 procent af produktet består af certificerede økologiske fibre, og at alt kemi som f. eks. farvestoffer opfylder de særlige miljømæssige krav. Ser vi på uldens levetid sammenlignet med mange andre tekstiler, er det dog trods alt et holdbart materiale.

Den 2. september kan du høre Foras oplæg med tøjaktivist og rådgiver Tanja Gotthardsen, som bl.a. vil fortælle om bæredygtighed og materialer med afsæt i uld. Du se Foras bidrag til ugen den 2. september, som også indeholder en præsentation af en flot klassisk sweater i dansk design lavet af Karen Sejlund fra Liselund Strikkerne.
 
 

> Du kan følge Nordic Craft Weeks Facebookside for inspiration og indblik i vores nordiske naboers traditioner og aktiviteter. Find den her