Sluk elektronikken og fordyb dig


Vi skal smide elektronikken fra os og fordybe os i noget fælles, foreslår professor med speciale i kreativitet

Lene Tanggaard Pedersen er professor i pædagogisk psykologi ved Aalborg Universitet, hvor hun forsker i kreativitet og læring. Ifølge hende er der ikke noget enkelt individ, der kan skabe forandring. Der skal flere til. Vi har det med at fejre enkeltindivider, men det er netværk; det er teams; det er mennesker, der går sammen i forening og som skaber noget i fællesskab, der skaber forandring. Vi organiserer os i Danmark, og det er en af grundene til, at vi er så kreative.

I Fora tror vi på at både fællesskab, fordybelse og kreative håndværk er en af de tendenser i tiden, som folkeoplysningen og vores foreninger kan tilbyde i et samfund, hvor tingene ellers foregår i et hurtigt tempo. 

Som Tangaard beskriver det, så portrætteres kreativitet ofte som en lysende pære, men kreativitet er en proces, og det er når, det gør ondt, vi nogle gange skal holde ved. Noget af det, der fremmer kreativitet og idégenerering er fordybelse, og her er det at sidde med noget i hænderne gavnligt.

"Derfor ser vi også, at husfliden kommer frem igen. Historien viser, at alt, der har været før, kommer igen. Det ryger lidt i baggrunden, fordi vi glemmer. Vi skal tilbage til noget, vi har glemt. Den kreative proces har brug for, at vi flytter os – sammen. Sluk elektronikken og fordyb dig," fastslår Lene Tangaard.

Aftenskolen tilbyder mennesker muligheden for at mødes med andre omkring noget kreativt, lærerigt - noget de interesserer sig for og gerne vil lære eller blive bedre til. Aftenskolen og folkeoplysningen giver rum til at vi kan undres, lære og lege. I Fora mener vi, at når vi mødes og engagerer os i hinanden, så bliver fællesskabet stærkere. De ter det, der driver os, og det vil vi gerne skabe rum til.