”Hey, Christian – jeg har fået et slot”


Christian Frederiksen var ansat som producer, men i dag står der også højskoleforstander på hans CV.

”Hey, Christian – jeg har fået et slot”. Christian blev ringet op af sin ven en dag, og vennen havde brug for Christian med ideerne og modet til at udleve dem. Så sådan startede Christian Frederiksens eventyr som højskoleforstander. Han sagde sit job op og flyttede sin familie med sig til Jyderup, hvor han var med til at skabe den i dag succesfulde Jyderup Højskole. En eftertragtet kunst-, musik-, politik- og kulturhøjskole.

Højskolen er ifølge Christian en succes, fordi var klar over, hvem de gerne ville tiltrække til deres højskole. Og så samarbejdede de på højskolen med kommunen og med de lokale erhvervsdrivende. 

Da der for nogle år siden kom en del flygtninge til Danmark var der en gruppe højskolelever, som syntes, det var trist, at der var så mange indbyggere i byen, som virkede utrygge ved, at der kom flygtninge til Jyderup. Derfor gik højskolen i gang med at oprette Cafeé Habibi, hvor flygtninge kunne arbejde og møde danskere i byen. Et kulturhus, hvor byens borgere kunne mødes.

”Når man vil noget godt, så sker der noget godt,” som Christian Fredriksen siger, og det var, hvad der skete. 

Det gode initiativ fik opbakning og efter kort tid havde caféen fået doneret en ordentlig espressomaskine, møbler og stedet blev rammen om socialt samvær på tværs af kulturer. Der har blandt andet været strik og jam, som kombinerede musikeres ønske om et publikum og strikkendes ønske om musik til at arbejde på deres strikketøj.  

De mange gode initiativer, der er udsprunget af købet af et gammelt slot i Jyderup har udover cafeen Habibi ledt til, at Christian og de andre stiftere af højskolen i dag kører en campingplads i Jyderup; at de fik renoveret en masse af de forladte bygninger i byen, som i dag huser højskoleelever, og senest har de skabt verdens første lydgalleri. Lige midt i Jyderup: En lille by som ingen kendte til, før Christians ven en dag ringede ham op.

Christian Frederiksen sagde sit job op som producer og kastede sig ud i at arbejde med og for mennesker, fordi det gav mening for ham, og som han sagde: ”Der er i dag ret meget fokus på, hvad man skal leve af og ikke så meget fokus på, hvad man skal leve for.”


Christian Frederiksen talte tidligere på året til Foras landsmøde.