Ny målgruppe og nyt samarbejde
Fora Hvidovre har fundet vej til en ny målgruppe og samarbejde med kommunen gennem kursus for enkemænd.
Der er meget goodwill forbundet med at løfte en social opgave i kommunen. Det har Inge Lindqvist, skoleleder i FO Gladsaxe og Fora Hvidovre, oplevet.
For nogle år siden tilbød Inge Lindqvist Gladsaxe kommune at videreføre nogle madlavningskurser for enkemænd, som kommunen var ved at nedlægge. Kommunen havde fokus på denne målgruppe, der er kendetegnet ved to udfordringer, når deres hustru går lidt for tidligt bort. De står i fare for at blive ensomme, fordi konen ofte har taget sig af deres sociale liv. Og de står i fare for at få alt for dårlig mad, da konen har stået for madlavningen i familien.
Kurserne gav rigtig god mening både for mændene og for kommunen. Derfor var Inge på pletten og så straks muligheden for at lægge kurserne over i aftenskole-regi som fleksible tilrettelæggelsesform.
Senere har Inge præsenteret koncept og idé for Hvidovre kommune, som straks kunne se fidussen og nu samarbejder med Fora Hvidovre om deltagere til kurserne.
Kurserne, som foregår over 6-8 gange, kl. 16.00 – 20.00, er målrettet enkemænd, som udover at have mistet en ægtefælle, også er nye i et køkken. Holdet foregår i et skolekøkken og er fleksibelt tilrettelagt med frivillige undervisere. En eller flere frivillige ’kokke’ tilrettelægger og instruerer mændene og sørger for en god stemning med plads til både sorg og glæde. Brugen af de frivillige giver det holdepunkt og ’hjerterum’, som der er brug for – samt tid til at skabe netværk og modvirke ensomhed.
”Det er en god idé at knytte frivillige til aftenskolen. Det giver loyale ’ambassadører’ og nye netværk. Men det kræver også, at man møder de frivillige, lytter til deres kompetencer, og giver dem ansvar og indflydelse”, fortæller Inge Lindqvist.
Holdet udbydes sammen med Sundhedshuset, Socialforvaltningen, Ældrekonsulenten eller en anden samarbejdspartner i Kommunen. De har ofte kontakt til mændene og kan hjælpe med rekruttering. ”Socialforvaltningen/ældrekonsulenerne er også meget positive, og det kan åbne døre for andet samarbejde,” vurderer Inge.
Herudover kan man lægge foldere i kirkerne, Aktivitetscentre m.m. Og så kan man bruge lokalavisen.
”Det er en meget sympatisk aktivitet, som lokalavisen gerne omtaler. Fortæl lokalavisen om det nye tiltag – sig i søger frivillige til at være ’pionerer’ i aktiviteten – annoncer evt. også efter frivillige. Vi har fundet de frivillige ved annoncering om omtale i lokalavisen – og det har ikke været svært til denne aktivitet.”, slutter skolelederen af.
Konceptet er nu blevet udvidet til, at der også skal køre forløb for udsatte mænd. Det interessante ved aktiviteten er, at den er udviklet til at favne en helt særlig målgruppe. Herudover kan man som forening henvende sig til kommunen med et ønske om at bidrage til at løfte en social opgave. Det kan man lade sig inspirere af, hvis man fx gerne vil lave noget for samme målgruppe men med andet kursusindhold, eller hvis man vil lave noget for andre afgrænsede målgrupper, fx psykisk sårbare, ensomme unge kvinder og så videre.