Metalmusik og træpinde


Finland er ophavsland til turneringer i kæphesteridning, VM i luftguitar og nu har landet også været vært for mesterskaberne i heavy metal-strikning.

Af Louise Albers, kommunikationskonsulent i Fora. Fotos af Joona Kotilainen/Tovari Marketing

Finland er et rigtig heavy metal-land. Der er hele 50 heavy metal-bands pr. 100.000 finske indbyggere. Det er virkelig mange og faktisk flere end noget andet sted i verden. Antallet af håndværksentusiaster er tilsvarende stort hos vores skandinaviske naboer. I Finland er flere hundredetusinde mennesker, der er optaget af et håndværk, og her udgør strik en stor del. Nu er de to store finske passioner blevet kombineret i afholdelsen af verdensmesterskaberne i heavy metal-strikning.

Tilblivelsen af heavy-strik
Ideen til kombinationen af heavy metal og strik blev til, da en ansat i en af de 18 regionale håndværksforeninger, der udgør den finske håndværkssammenslutning Taito, og en journalist fra den finske public service-kanal Yle, i et interview kom til at tale om strikning og heavy metal musik. Fællesnævneren for de to ting var glæden ved kreativitet og herefter blev ideen til afholdelsen af verdens første mesterskab i heavy og strik skabt.

”Vi har haft håndværksklubber, hvor der har været levende musik, men det her er den allerførste gang, vi har kombineret håndværk med musik på en så konkret måde, og det har udviklet sig til at være sin helt egen kunstform,” fortæller Mari Karjalainen som er projektleder på Matkalla kädentaitojen elämykseen project, som kan oversættes til ”på vej til en håndværksoplevelse-projektet”.

De tilbagemeldinger, Mari Karjalainen og hendes kolleger har fået, har været meget positive og allerede nu er interessen for det kommende mesterskab stor. Håbet er, at konceptet kan vokse sig endnu større.  

”Fænomenet er stadig ret nyt, og vi har endnu ikke hørt, om det har resulteret i at andre har taget initiativ til at afholde heavy metal-strikning andre steder, men vi håber, at det vil ske i fremtiden,” fortæller projektlederen.


Strikkere fra hele verden
Ved verdensmesterskaberne, som i år blev afholdt i byen Joensuussa i regionen Nordkarelen, hvor konceptet blev til, var der kun ét finsk band, SlipKnit, som spillede alle sangene til konkurrencen.

”Dem, der konkurrerede, var strikkere eller grupper af strikkere, der lagde sidste hånd på deres håndværk, mens livebandet spillede en sang, som var blevet valgt tilfældigt et par timer før forestillingen. Strikkerne er altså en slags solo-artister på scenen,” fortæller Mari Karjalainen.

I alt var der 12 optrædener på scenen med 26 deltagere fra udlandet, der var rejst hele vejen til Finland for at deltage i verdensmesterskabet. De havde hørt om det nye koncept fra en promotionvideo, som initiativtagerne havde lavet. I videoen sidder en strikkende dame i en gyngestol – på engelsk en rocking chair – da et heavy metal band pludselig slår døren op ind til hendes stue, og råber: ”You rock”. Damen bliver til en sej sortklædt kvinde, som svarer: ”I know”. Bandet spiller, mens kvinden strikker vildt til musikken, og så toner en tilmeldingsopfordring samt datoer for afholdelse af verdensmesterskaberne frem.

”Folk, der tilmeldte sig, havde set videoen, der var blevet bragt på sociale medier og blev begejstrede for ideen i al sin galskab,” udtaler Mari Karjalainen.

Det hårde og det bløde forenet
Som arrangørerne selv beskriver det på deres hjemmeside, handler heavy metal-strikning om at udtrykke sig og få mulighed for at optræde i en sammenhæng, hvor to ting, man elsker, bliver forenenet. Det er det unikke ved denne disciplin og på baggrund af den store succes, verdensmesterskaberne havde i år, er der allerede annonceret et VM i 2020.

”Begivenheden samlede strikkere fra hele verden på en fantastisk og unik måde. Konceptet kan let spredes til andre lande, og faktisk diskuterer vi allerede et samarbejde med for eksempel Island. Begivenheden fik meget opmærksomhed, og det ser ud til, at der er masser af strikkere overalt i verden, der er vild med ideen om at kombinere strikning med heavy metal-musik,” slutter Mari Karjalainen.

Man kunne jo overveje, om der ikke skulle afholdes indledende konkurrencer her i Danmark forud for verdensmesterskabet i Finland.
Den 16 juli 2020 vil der igen blive afholdt VM i heavy metal-strik i Finland.

FAKTA
Heavy Metal-strikning er muliggjort af Joensuu kulturudvalg, Joensuu konservatorium, Taito i Nordkarelen og Tovari Marketing.
Se mere om heavy metal-strik: https://heavymetalknitting.fi/

Om Taito
Taito Group er en landsdækkende organisation bestående af den finske håndværksorganisation Taito og 18 regionale håndværksforeninger. Taitos slogan er ”Lykken lever i håndværk”, og organisationens formål er at minde folk om, hvor vigtigt håndværk er i mange individers hverdag, og hvor specielle håndlavede produkter er.

   

> Læs flere artikler i Fora Magasinet #4