Hvem tager roret, når ildsjælen forlader skuden?


Har I lagt en plan for, hvad I stiller op, når jeres helt store ildsjæl en dag forlader skuden? Har I talt om, hvem der skal tage roret som den næste? I de foreninger, hvor mange opgaver ligger på de få, er det en snak, som er gode at have, hvis I vil holde foreningen ovenvande i fremtiden.

Det kan være svært at tale om, hvem der skal tage efter, når en fantastisk skoleleder, formand eller underviser en dag ikke kan eller vil være aktiv længere. Der kan være svære følelser forbundet med at åbne op for snakken om, hvad der egentlig skal ske i foreningen, når ildsjælene en dag må drosle ned eller stoppe helt.

Men hvis en af Tordenskjolds soldater pludselig forlader skuden, uden at der er lagt en plan B, sætter det foreningen i en skrøbelig situation. Endnu mere skrøbeligt er det, hvis I har en skoleleder, formand eller underviser, som er alene om at løfte mange vigtige opgaver i foreningen. Så vil tabet være så meget desto større, og det vil være sværere at komme på ret kurs igen. I værste fald kan det føre til lukning af foreninger, som kunne have klaret sig, hvis der var blevet talt åbent om et fremtidigt generationsskifte i tide.

Derfor er det vigtigt at øve sig i at tale om, hvorvidt og hvornår foreningen planlægger et generationsskifte – også selvom det ikke er lige nu men først om 1, 2 eller 5 år. Det kan give en ro, at have en lagt en plan i fællesskab. Det øger nemlig chancen for, at jeres forening vil kunne fortsætte med at puste liv, fællesskab og faglig læring ind i jeres lokalsamfund i de kommende generationer.

 

I kan fx starte samtalen ved at stille hinanden disse spørgsmål:

-          Er I interesserede I, at foreningen skal gives videre til en ny generation?

-          Hvis ja, er I så begyndt at tænke på, hvem der skal tage over efter jer?

-          Har I overvejet at lave en følordning, så jeres ildsjæle kan nå at lære nye op før de holder op i foreningen?

-          Hvordan skal generationsskiftet se ud, for at alle har det godt med det? Skal der fx drosles ned løbende?

 

 Husk at I altid er velkomne til at kontakte Fora, hvis I gerne vil have hjælp til at tage hul på snakken.

 

 Artiklen er en del af serien om rekruttering og generationsskifte. Læs de andre artikler her:


VIL DU VIDE MERE: