Madfællesskaber blomstrer frem


Madfællesskaber blomstrer frem omkring Coop’s butikker landet over. Coop har en målsætning om at skabe flere gode madoplevelser, og derfor indbyder de lokale foreninger til at indgå i madglade samarbejder rundt om i hele landet. På nuværende tidspunkt er der omkring 50 madfællesskaber i Danmark, fortæller Tine Ø. Pedersen fra Coop, som gæstede dette års Fleksible Workshopdag.

 

Hvorfor fællesspisninger?

Formålet med Coop's fællesspisninger er at styrke det lokale fællesskab. Fællesspisningerne er tilløbsstykke for lokale borgere i alle aldre. Nogle er frivillige og andre gæster, men alle har de maden og mødet med hinanden til fælles.

 

Fællesspisning og fællesskab i Foras medlemsforeninger

I flere af Foras medlemsforeninger er fælles måltider allerede en vigtig del af samværet. I Køng spiser de sammen på deres hold og aktiviteter. ”Det giver meget mere sammenhold også i gruppen,” fortæller de. I Visborg spiller måltiderne også en central rolle. Når de sidder sammen, får folk talt sammen på en anden måde: ”(…) de snakker om lidt andet end kun lige det emne, de er på kursus i. Og det flyder nemmere, når det er over en frokost,” siger skoleleder Rut Jørgensen. Ud over at spise sammen på kurser og aktiviteter, er der også foreninger, som afholder deciderede fællesspisninger.

Midtfyns Husflid har afholdt mange fællesspisninger gennem tiden. Det har styrket det lokale kendskab og opbakning til foreningen lokalt. Deres tidligere skoleleder Marianne Mortensen fortæller: ”Jeg tror, at man skal indbyde til noget, som er fuldstændigt uforpligtende. Jeg kan jo ikke indbyde min genbo til at komme og sy patchwork, hvis han nu hellere vil rode med biler. Så derfor skal man som start sørge for at indbyde til noget, som kan samle alle mennesker, og det kan det egentligt, det der med at spise og bare være sammen. Det tænker jeg, er en god start – mad er altid godt!”

Kort sagt kan fællesspisninger give synlighed og samtidigt styrke det lokale fællesskab. Men hvordan kommer man i gang med at lave fællesspisninger? Det har Coop et godt forslag til.

 

Opskriften på at arrangere fællesspisninger

Uanset om I vil lave madfællesskaber alene, med Coop eller med en anden samarbejdspartner, kan I bruge Coop’s tips og tricks, som står i denne drejebog: Vores madfællesskaber – styrk din by med samvær om mad og måltider. Der er blandt andet bud på, hvordan man kan fordele arbejdsopgaverne på en måde, så ingen løber sur i sine opgaver. Hvis I gerne vil stable en fællesspisning på benene i samarbejde med Coop, er I velkomne til at kontakte Tine Ø. Pedersen fra Coop. Så hjælper hun jer med at formidle kontakten til jeres nærmeste Coop butik.

Alternativt kan I også søge penge til en fællesspisning hos Folkebevægelsen mod Ensomhed (FmE), fordi Fora er medlem. For at kunne søge om penge, skal fællesspisningen arrangeres i samarbejde med et andet af FmE's medlemmer. Se oversigten over FmE's andre medlemmer her. I kan ansøge om pengene her inden den 6. marts.

Bon appetit!


VIL DU VIDE MERE: