Vælgermøde i husflidens lokaler
Midtfyns Husflid satte foreningsliv og klima på dagsordenen, da de afholdt et vælgermøde den 4. november 2021 i egne lokaler. Alle partier var repræsenteret, og skoleleder Marianne Mortensen så vælgermødet som en god måde for foreningen at gøre opmærksom på sig selv op til det kommende kommunalvalg.
11. november 2021
Hvorfor valgte I som husflidsforening, at holde et vælgermøde?
"Midtfyns Husflid adskiller sig fra mange andre aftenskoler ved, at vi har vores eget hus. Det er beliggende i udkanten af Ringe, i en lille landsby som hedder Rynkeby. Vi bestræber os hele tiden på, at være et samlingssted for mange forskellige ting, ikke kun det, der er oplagt som aftenskole, men mere som en slags kulturzone. Da vi, som alle andre foreninger, er afhængig af tilskud fra kommunen, tænkte vi, at det var oplagt at invitere både politikere og vælgere ind i vores hus. Vi havde bedt en pensioneret journalist og tidligere formand for FOU om at være ordstyrer. Og vi havde så sat to punkter på dagsorden, der hed Foreningslivet og Klima."
Hvordan håbede og/eller frygtede I, det ville gå?
"Vi håbede selvfølgelig på stor opbakning og frygtede i høj grad det modsatte; aviserne skriver hele tiden om vælgernes manglende lyst til at deltage i kommunevalget, og så frygtede vi, at de fremmødte ikke havde nogen spørgsmål osv."
Hvordan gik det så?
"Det blev en super god aften. I Faaborg-Midtfyn har vi 12 partier som stiller op til kommunalvalget og alle stillede med en kandidat til panelet. Vi havde plads til 60 stole til deltagerne og der blev helt fyldt op. Vi var fem fra bestyrelsen som deltog, og vi måtte have en skammel nede bagved. Der var en fin stemning, folk var spørgelystne og mødelederen styrede med hård hånd, at ingen partifæller fik lov til at stille skjulte spørgsmål til modparten. Han bad os lige om at præsentere os ved navn og evt. tilhørsforhold. Og de garvede politikere fik ikke drejet sig til mere taletid end første gangs kandidaterne. Aftenens debat blev næsten kun til debatten om foreningslivets vilkår og så selvfølgelig nedskæringer. Klimadebatten nåede kun omkring elbiler og de manglende lade steder i kommunen."
Hvad fungerede godt ved jeres måde at holde vælgermødet på?
"Hvis jeg skal fremhæve noget positivt ved vores vælgermøde, så må det blive den gode tone det blev afviklet i. Og at der var adskillige, der ligesom jer spurgte: 'hvorfor vælgermøde i en aftenskole?' Vores svar kan kun være: hvorfor ikke? Vi har faktisk ikke forudset det ”som noget særligt”, men bagefter kan vi godt se, at alle andre vælgermøder er arrangeret af avisen, lokal-tv eller lokalrådene. Men nu har vi så sikret os, at den kommende kommunal bestyrelse også ved at 'der ude nordpå' er der en forening der stiller op og deltager aktivt i alt muligt forskelligt."