Få kommunale venner, før du skal bruge dem


”Vi har det da meget godt lige nu. Vi har vist ikke brug for lobby.” Det er fantastisk, hvis I ikke har noget at bruge lobby til lige nu. Det må betyde, at det går godt. Men det kan alligevel være en god idé at begynde arbejdet med lobby – nærmere bestemt den del af lobby værktøjskassen, som handler om at skabe gode relationer.

”Vi har det da meget godt lige nu. Vi har vist ikke brug for lobby.” Det er fantastisk, hvis I ikke har noget at bruge lobby til lige nu. Det må betyde, at det går godt. Men det kan alligevel være en god idé at begynde arbejdet med lobby – nærmere bestemt den del af lobby værktøjskassen, som handler om at skabe gode relationer. 

Vigtigheden af gode relationer 

Hvis I pludselig befinder jer på en brændende platform, kan det være for sent at opdyrke en god relation til dem, som kan hjælpe jer med at slukke ildenArbejd på relationerne i fredstid, så de er stærke og gode, når I skal bruge dem. Det kan gøre, at I bliver husket, når der forhandles på kommunen, og det kan gøre at I bliver taget på råd, når der skal træffes beslutninger på jeres område kommunalt. 

Hvis I vil være på forkant, så kan I tænke over disse spørgsmål:  

  1. Hvem er de vigtigste fem beslutningstagere for jer?

  1. Har I en god relation til dem?  

  1. Hvad kan I gøre for at få det? 
     

Kom tidligt ind i beslutningsprocesser 

Den gode relation kan gøre, at I bliver inviteret tidligere ind i de politiske processer, som kan få betydning for jeres forening. Jo før I bliver en del af den politiske proces, jo mere indflydelse kan I få. Sådan siger politisk rådgiver Maria Steno. Tidligt i en kommunalbeslutningsproces er der meget at beslutte, men kun få aktører, som prøver at øve indflydelse. Når man nærmer sig en endelig beslutning, ligger meget allerede fast. Samtidigt vil der være mange flere, som forsøger at påvirke beslutningen. Man kan ikke komme for tidligt ind i en politisk beslutning – kun for sent, siger Maria Steno. Den gode relation kan være jeres vej til at komme tidligt ind og få størst mulig indflydelse. 

 
Markér jer positivt 

Har I ikke brug for jeres lokalpolitikere lige nu? Så gør jer selv en tjeneste og skab kontakten og dyrk relationen alligevel, så I kan få støtte, når behovet opstår. 

Dyk ned i, hvad jeres kommune vil, tænk over hvordan I kan spille ind, og sæt et møde op. Markér jer positivt, så kommunen ikke først lægger mærke til jer, når I er frustrerede og gerne vil stille krav til dem. Maria Steno bruger en hundeanalogi til at forklare, hvordan den gode relation mellem forening og kommune kan se ud. Den kan du læse her. 

Læs mere om, hvordan I kan arbejde med lokal lobby i Maria Stenos bog ”Lokal lobbyisme”

Vil du i gang med lobby lokalt? Så grib fat i konsulent Laura Nielsen, som står klar til at hjælpe. 


VIL DU VIDE MERE: