Foras ildsjæl 2021 kåret


Det blev Kaj Andersen fra Frit Oplysningsforbund Nordfyn, der vandt årets ildsjælepris.

Kaj Andersen stiftede Frit Oplysningsforbund Nordfyn for over 40 år siden og har været formand lige siden. Da aftenskolen blev oprettet, nedlagde man samtidig den kommunale aftenskole på Nordfyn og fortsatte i stedet undervisningen i den nye forening, hvor man også oprettede mange nye kurser.

Folkeoplysningens mand

For Kaj spiller folkeoplysningen en uerstattelig rolle i samfundet.

”God folkeoplysning samler og løfter mennesker. I folkeoplysningen bliver vi alle stærkere gennem samværet med hinanden,” udtaler han.

Kaj holder fast i, at man som folkeoplysende forening må tale ind i tidens aktuelle emner. Foreningen har eksempelvis mange yogahold, og selvom yoga ikke er en traditionel, folkeoplysende aktivitet, opfylder den stadig det folkeoplysende formål, fastholder Kaj:

”Vi debatterer selvsagt ikke på vores yogahold, men det med at falde til ro sammen, er en nutidig måde at være folkeoplysende på, og vi må ramme alle dele af folkeoplysningen,” siger han.

Mangfoldighed gennem samarbejde

Nysgerrigheden på mennesker og kulturer er en stor drivkraft i den 80-årige formand fra Særslev. Da folkeoplysningsloven sidst var til revision, kom han med forslag til, hvordan folkeoplysningen kan blive mere mangfoldig gennem samarbejder. I foreningen samarbejder de både med de andre oplysningsforbund, Ældresagen, skoler og børnehaver. Og så har de et samarbejde med en skole i Sydindien med over 1000 elever, hvor de laver arrangementer hvert år og samler penge ind, som går ubeskåret til skolen.

”Det kalder jeg ordentlig folkeoplysning,” fastslår Kaj.

 

På billedet ses Kaj med årets ildsjælepris, som var en stor træskål lavet af den fynske kunstner og træskulptør Allan Bo Jensen. Skålen blev overrakt af sidste års vinder af ildsjæleprisen Arne Enggaard Jørgensen.

> Læs mere om Frit Oplysningsforbund Nordfyn