Ansættelse af medarbejdere


Ved ansættelse af ledere, lærere og andre medarbejdere er der en række love, der skal overholdes, herunder ansættelsesbevislov, lov om tidsbegrænset ansættelse, ligebehandlingslov, lov om barsel og i visse tilfælde funktionærloven. Alle vejledninger, forslag til kontrakter med videre på denne hjemmeside lever op til de pågældende love krav.

Ansættelsesbevislov
Pr. 1. juli 2023 skal alle der ansættes i fire på hinanden følgende uger mere end tre timer om ugen i gennemsnit have en ansættelseskontrakt. Vi anbefaler dog at alle medarbejdere uanset om de opfylder vilkårene får en ansættelseskontrakt. I ansættelsesbeviset er der krav om at følgende oplyses:

  1.      Arbejdsgiver- og medarbejders navn og adresse
  2.      Arbejdssted. Ved flere opgives hovedarbejdssted.
  3.      Beskrivelse af jobbet, med angivelse af titel.
  4.      Ansættelsesforholdet begyndelsestidspunkt
  5.      Ansættelsesforholdets forventede varighed, hvor der ikke er tale om tidsubegrænset ansættelse.
  6.      Medarbejderens rettigheder med hensyn til ferie.
  7.      Varighedens af parternes opsigelsesvarsel.
  8.      Løn, herunder tillæg, pension med videre, samt tidspunkt for udbetaling af løn.
  9.      Den normale daglige eller ugentlige arbejdstid.
  10.      Angivelse af hvilke kollektive overenskomster eller aftaler, der regulerer arbejdsforholdet.


De 10 punkter er skrevet ind i de ansættelsesbeviser, vi har udarbejdet. Du kan finde forslag til ansættelsesbevis og vejledning for ledere herunder. Forslag til ansættelsesbeviser for undervisere er integreret  i ASA.

Ved ansættelse af ledere udarbejdes der et ansættelsesbevis. Ved tidsubegrænset ansættelse ændres ansættelsesbevis kun såfremt vilkårene for ansættelsen ændres typisk ansættelsesgrad. I sådanne tilfælde skal kontrakten ændres med opsigelsesvarslet. Ved ændringer af løn, der følger skalatrin/timelønssats er det ikke nødvendigt at ændre ansættelsesbevis.

Tidsbegrænset ansættelse
Loven har til hensigt at hindre misbrug ved gentagne tidsbegrænsede ansættelser. Det sker ved at sikre medarbejderen samme vilkår som fastansatte på en række områder. Gentagne tidsbegrænsede ansættelser kan alene ske såfremt, det hviler på objektive kriterier. Det vil sige at der er tale om uforudsigeligt forfald som sygdom, graviditet, barsel, orlov eller borgerligt ombud eller om løsning af oprindeligt bestemt midlertidig opgave. Det betyder i praksis at såfremt en medarbejder allerede har været ansat i to midlertidige stillinger uanset om disse ikke har ligget direkte i forlængelse af hinanden, skal medarbejderen ansættes i tidsubegrænset stilling ved 3. ansættelse.

Ligebehandlingsloven
Loven har til hensigt at sikre at både kvinder og mænd stilles lige i forhold til beskæftigelse og barsel.

Funktionærloven
Loven beskriver regler for ansættelse, opsigelse, fratrædelse, sygdom, graviditet, barsel, forældreorlov, efterløn, konkurrenceklausuler med videre. Loven gælder kun for ansatte med mere end 8 timers gennemsnitlig ugentlig arbejdstid og som kan henregnes til at være funktionærer. Ledere under folkeoplysningsloven med mere end 8 timers ugentlig arbejdstid samt ledere og lærere under FOAS med mere end 8 timers ugentlig arbejdstid er omfattet af funktionærloven. Timelønnede ledere under folkeoplysningsloven med under 8 timer ugentlig arbejdstid og lærere under folkeoplysningsloven er ikke omfattet af funktionærloven.

Barselsloven
Loven har til formål at beskrive regler for hvordan og i hvilket omfang, den enkelte borger har ret til at afholde barsel.