Råb lavere – lyt højere
Troels Mylenberg mener, vi skal tænke over, hvordan vi taler sammen - hvis vi taler sammen.
”Da TV-Avisen startede klokken 19.30 gik vi takt. Dengang tændte vi alle for fjernsynet på samme tid. Vi talte om det, vi havde set i fjernsynet. Vi så det samme, så alle kunne være med. Mellem 2.5 og 3 millioner mennesker så TV-Avisen klokken 19.30. Dengang tonede et menneske frem på skærmen klokken 22.35 og sagde ”godnat”, og så gik Danmark i seng. Dengang troede vi, at der kun skete det, der var med i TV-Avisen. Vi hørte sammen på en ganske særlig måde.”
Søndag holdt chefredaktør for Fynske Medier, Troels Mylenberg, oplægget ”Folkeoplysning – medicin mod samtalens forstummen.”
I Danmark har der hersket en overbevisning om, at vi er så kæmpestore, at vi har det fint med at være bittesmå. Det var en tid, hvor Danmark hang sammen. Det er en af de største udfordringer, vi har. Vi husker de gode gamle dage som om, alt var godt. Det var det ikke. Når vi siger: ”Hvordan kan vi komme til at snakke sammen IGEN” – så forudsættes det, at vi på et tidspunkt er holdt op. Er vi det? Var alting meget bedre ”dengang”?
Hver eneste dansker bruger i gennemsnit otte timer i døgnet alle ugens syv dage på internettet. Vi bruger mere tid på medier end på noget andet i vores liv. Samtidig stoler vi mindre og mindre på det, vi læser, ser og hører. Vi ved mere i dag, end vi nogen har vidst. Vi taler bare ikke sammen. Vi deler ikke den viden, vi har. Det er den rolle, folkeoplysningen skal spille. Vi skal hjælpe med at dele den viden. Vi skal hjælpe med til at skabe fællesskaberne. På tværs af smagsfællesskaberne.
> Du kan finde opsamling på gruppearbejde om fællesskab på Foras intranet under landsmødemateriale
> Du kan læse mere om landsmødet i det kommende nummer af Fora Magasinet, som udkommer slut juni.