Hverken tante eller kontrollør


Bestyrelsen skal hverken være en tantebestyrelse eller en diktatorbestyrelse. Sådan lød det fra formand for Coop, Lasse Bolander til Foras landsmøde.

”Hvad er en tantebestyrelse? Det var sådan en bestyrelse, hvor man mødtes og sad og drak kaffe ude i baglokalet. Man udfordrede ikke ledelsen, og man forstyrrede ikke ledelsen. Mange steder sidder bestyrelsen stadigvæk nede i hjørnet og tager ikke del i udviklingen.”

Lasse Bolander er formand for Coop Amba og var en af oplægsholderne på Foras landsmøde i år. I sit oplæg stillede han skarpt på, hvordan udfordringer og muligheder kan bruges som foreningsudvikling i bestyrelsens arbejde.

Ifølge Bolander er der flere typer bestyrelser. Der er blandt andet tante og kontrollør-bestyrelsen. Kontrollørbestyrelsen har behov for at blande sig i det hele og blive opdateret på alt, bestemme. Men bestyrelsen ikke være hverken tante eller kontrollør. Der er en mellemvej. Bestyrelsen skal være dem der udfordrer, de skal være sparringspartnere. Bestyrelsen er en del af ledelsen, og bestyrelsen skal derfor ideelt set være så stor en del af ledelsen i en organisation, så man kan tage fælles ansvar og fælles fejre succeserne.

Handlingsorienteret
Derudover er det vigtigt, at man er handlingsorienteret. Ledelsen fremlægger noget, og så skal man på den baggrund træffe en beslutning. Som bestyrelsen skal man ikke være bange for at få blod på hænderne. 

Det er også vigtigt at have konstruktive konflikter, og det er nyttigt ikke at blive enige for tidligt.

”Man skal som formand give plads til, at der kan fremkomme synspunkter, som medlemmerne ikke er enige om. Det er vigtigt at have diskussionen. Den kan man blive klogere af,” fortalte Bolander.


> Hvis du er medlem af Fora, kan du på vores intranet finde Lasse Bolanders powerpoints fra oplægget.
> Du kan læse mere om landsmødet i det kommende nummer af Fora Magasinet, som udkommer slut juni.