Naturen kan lære os om ledelse


Der findes mange teorier om organisering, og naturens fænomener kan lære os mere, end vi tror - hvis vi tør.

”Vi mennesker er bare endnu en dyreart”. Sådan sagde Mark Desholm, ph.d. i biologi og leder af Dansk Ornitologisk Forenings naturafdeling til Foras landsmøde. Det er den livsfilosofi, han betragter organisering ud fra. 

Vi organiserer os, fordi flere flytter mere og flere flytter også hurtigere. Generelt ved flere mere. Jo flere ideer, vi får i fællesskab, jo flere gode ideer bliver der at vælge imellem.
Naturen er en naturlig inspirationskilde. Ulve organisere sig i jagt uden at have noget aftalt på forhånd, men det fungerer. Hvorfor organiserer virksomheder sig ikke på samme måde - mere organisk?

Naturens fire gode råd til effektiv organisering:

1) Selvledende teams
Der er ikke nogen chef. Stærene i Sort Sol er et selvledende team. Det smukke mønster stærene skaber, er afhængig af flere faktorer: Det handler om sigtbarhed, om sammenhængsfaktorer, sigtbarhed, justeringsfaktor og separation. De finder ud af det, uden at nogen går forrest.  

2) Strukturer og processer frem for ordre
Det interessante ved Sort Sol er også, at der ikke er nogen, der fortæller dem, hvor de skal flyve hen. De flyver per instinkt den samme vej på samme tidspunkt. Det kan vi lære noget af: At lytte til hinanden og fornemme hinanden. 

3) Stærk intern kommunikation
Der er atter kommet ulve til Danmark. Når de begynder at drive op igennem Jylland, skal han finde en sød ulvekone. Derfor skal der gang i noget kommunikation. En hanulv dækker måske en tredjedel af Jylland med et duftspor, hvor han afmærker sit territorium. Udover duftkommunikationen kan et ulvehyl høres 2-10 km væk. Den interne kommunikation skal fungere. Man skal have de rette metoder og alle kender til, hvad de forskellige manøvre betyder.

4) Evolutionære principper
Man skal have en ledelse, som inspirerer. En dygtig chef er en, der ved, at medarbejderne er en vidensbank, som man kan trække på. Vi skal være mange, diverse, innovative og høstende.


> Du kan læse mere om landsmødet i det kommende nummer af Fora Magasinet, som udkommer slut juni.