Har I ret til det?
Ophavsretten kom til verden i år 560 og i dag betyder den, at alle har ret til det, de selv skaber
Der var en gang en munk i Irland, der hed Columbanus, som var på rundrejse i landet. Han kom forbi et kloster, hvor han blev særligt glad for en smuk salmebog. Han fik den derfor kopieret. Men salmebogen tilhørte munken Finnian, og da han hørte om kopien, forlangte han at få den. Columbanus nægtede og sagen måtte derfor til sidst afgøres af kongen, som sagde: ”Hver ko sin kalv, og derfor hver bog sin kopi.” Dermed lagde han grundstenen for en verden, hvor kunst og kultur kan værdisættes, og mennesker kan leve af deres idérigdom, innovation og udvikling. I dag betyder ophavsretten, at alle har ret til det, de selv skaber, uanset hvor rige eller fattige de er, eller hvor de er født.
Laver I i jeres forening eksempelvis kopi-strik eller drejer I aber, så er det muligt, at I krænker ophavsretten. Der er mange informationer at finde på nettet. Se, om I kan finde det design eller produkt, i gerne vil kopiere og undersøg, hvad I må og ikke må, før I sætter noget i produktion. For eksempel kan I på Kaj Bojesens hjemmeside finde informationer, om hvad I må og ikke må - både når det gælder hæklede Kaj Bojesen-aber, strikkede aber eller trædrejede aber. Husk, at det er bedre at være på den sikre side.
”Den, som frembringer et litterært eller kunstnerisk værk, har ophavsret til værket, hvad enten dette fremtræder som en i skrift eller tale udtrykt skønlitterær eller faglitterær fremstilling, som musikværk eller sceneværk, som filmværk eller fotografisk værk, som værk af billedkunst, bygningskunst eller brugskunst, eller det er kommet til udtryk på anden måde”
(Paragraf 1 i den gældende danske lov om ophavsret)
Det samme gælder brug af fotos i jeres katalog, på hjemmesiden eller på jeres Facebook. Medmindre I benytter jer af en fototjeneste, hvor I køber adgang til fotos eller tjenesten tilbyder gratis fotos med henvisning til kreditering. Husk at overholde disse regler. Lov om ophavsret gælder også online og uvidenhed er ikke en gyldig undskyldning for at bryde ophavsretsloven. Selvom et billede ligger frit tilgængeligt på en hjemmeside og eksempelvis kan findes via Googles søgemaskine, gælder loven om ophavsret stadig. Hvis du googler dig frem til det billede, som du ønsker at bruge, så skal du fortsat sikre dig, at du har lov til at bruge det. Og det har du kun, hvis du som beskrevet ovenfor har fået tilladelse fra indehaveren af ophavsretten.
Den bedste måde at undgå tvivl er ved at bruge fotos, I selv tager og bruge designs, I har købt jer lov til at bruge.
> Du kan finde flere informationer og gode råd om ophavsret på www.sharewithcare.dk, som er en dansk side om retningslinjer og lovgivning (primært på internettet), regler og gode råd.
> Se mere om Kaj Bojesens abe og kopiering