På de skrå brædder i Aarhus


Mikkel Persson er ikke en helt almindelig 21-årig. Han er i fuld gang med at forfølge drømmen om at blive skuespiller. Mikkel har gået på Teaterskolen Move’n Act, hvor han nu er i gang med en videreuddannelse.

Af Louise Juhl Dalsgaard

Hvad driver en ung mand til at forfølge en drøm, som de fleste vil trække på smilebåndet af. Hvorfor ikke holde sig til en ”fornuftig” levevej, kaste sig over ingeniørgerningen, blive lærer, buschauffør, erhvervsrådgiver eller noget andet, man kan leve af. Til det svarer Mikkel: 

”Fordi jeg ikke kun vil leve af, men også kunne leve med, det jeg gør”, svarer Mikkel, da jeg spørger.

Familietraditionen brudt
Det lå ellers ikke i kortene, at drengen fra Værløse skulle kaste sig over sang og teater. Mikkel er opvokset i, hvad han selv kalder ”den meste kerneagtige af alle kerneagtige familier”. Mor og far var begge ingeniører, og de tre søskende er født med netop fire år imellem sig. Trip, trap, træsko.

Mikkel blev interesseret i teater allerede i folkeskolen, hvor en dramalærer spottede, at Mikkel havde et usædvanligt talent, og foreslog ham at arbejde videre med sine evner på en scene. 

Værløse-modellen pegede dog ikke umiddelbart i retning af skuespil, så da Mikkel afsluttede folkeskolen, trådte han i forældrenes fodspor: Han startede på Borupgård gymnasium, matematisk-fysisk linje, og glemte for en stund skuespillet til fordel for integralregning og kvantespring. Efter nogen tid savnede han dog mere end tal og tørre tabeller.

”Efter gymnasiet besluttede jeg derfor, at jeg ville på højskole”. Valget faldt på Musik- og teaterhøjskolen i Toftlund. Her var der både sang og teater på skemaet, to discipliner, der begge ligger Mikkels hjerte nær. Han valgte dog i sidste ende teaterlinjen

”Det var her, jeg følte mig allermest hjemme”, fortæller Mikkel.

Højskoleopholdet mættede ikke Mikkels sult, så han undersøgte, hvilke andre muligheder der var, for at uddanne sig indenfor teater og stødte så på Move’n Act. 

”Jeg blev grebet af skolens fokus på fysisk teater, som jeg havde arbejdet en smule med på højskolen, hvor der elles var mere fokus på vores indre liv på scene og udtrykke os indefra og ud. På Move’n Act var fokus et andet, mere kropsligt, her arbejdede man den anden vej, mere udefra og ind.”

Mikkel tog til optagelsesprøve på skolen, og kom ind. ”Det var fedt! Også fordi skolen lå i Aarhus, så jeg var tvunget til at flytte hjemmefra. Jeg stod nu for alvor på egne ben.”

Mødet med Move'n Act:
Mikkels start på skolen var dog ikke problemfri.

”Det var en større udfordring end ventet pludselig at arbejde med teater på en ny måde. Jeg kunne mærke min egen modstand, og den var svær at komme over. Men jeg vidste, at der kun var én vej ud af modstanden – og det var igennem. Og det kom jeg!”

Mikkel oplevede efter det første halve år på skolen, at der var en del usammenhængende brikker, som pludselig faldt på plads. At han var blevet meget mere bevidst og sikker på en scene.

”Undervejs i uddannelsen fik vi en lang række redskaber gennem de forskellige fag som masketræning, floorwork, improvisation, dramatik, sang og meget andet. Pludselig havde jeg en hel værktøjskasse, jeg kunne gøre brug af, når jeg stod på scenen.”

Hvad så nu?
Efter uddannelsen hos Move’n Act har Mikkel medvirket i musicalen ”Chess” i Silkeborg og går desuden på videreuddannelsen VUPS hos Move’n Act. Videreuddannelsen er målrettet dem, der har gennemført den 1-årige Teaterlinje eller har en uddannelsesmæssig eller professionel baggrund, der svarer til. På videreuddannelsen arbejdes der i moduler, der kombinerer intensive workshops med selvstændigt projektarbejde, og Mikkel er rigtig glad for forløbet.

”Det er rart fortsat at være tilknyttet skolen, og det er uvurderligt med de nye inputs og muligheden for at afprøve forskellige teknikker i praksis.”

Vi siger farvel.
Mikkel forlader Move’n Acts lokaler i Grønnegade, og træder ind på den scene, vi kalder virkeligheden