Det gamle bæredygtige ‘slöjd’-håndværk.
Bæredygtighed. Hvis der er et ord i vores samfund, der fra tid til anden bliver ved med at dukke op, så må det i sandhed være ‘bæredytighed’.
Af Jonas Als
Siden menneskets historie begyndte har man altid arbejdet med hænderne, brugt værktøj, skabt funktionsdygtige redskaber ud af naturens vidunderlige materialer. Når genstanden gik i stykker blev den kasseret, og forgik i naturen, fordi den var af organisk materiale.
Den store problematik i dag i vores samfund er, at stort set alt er lavet af plastik, som er lavet til at holde i mange år; noget mindre, noget i meget lang tid. Vi finder det i alle afkroge af vores byer, vandløb, marker og huse. Visse personer hævder endda, at en af det moderne menneskes største opfindelser er plastik, hvilket må siges at give god mening i forhold til, hvad vi har opbygget som samfund i dag, og hvad vi har. Men… naturen lider under denne uorganiske opfindelse. Jeg tænker ofte over dette, når jeg står i mit køkken og kigger på, hvad jeg har, hvad jeg putter i min og mine tvillingers mad, hvad jeg smider ud og helt klart, hvad jeg putter i min mund. Jeg bor i Græsted i Nordsjælland, hvor naturen stråler hver evigw eneste dag, som en nyslået ‘toskilling’. Gribskov, Esrum Sø, havet og markerne ligger omkring os og giver os den livsenergi naturen nu en gang kan give fra sig. Jeg laver traditionelt nordisk træhåndværk, inspireret af vores forfædres livsstil og levevilkår. Her lavede man tingene selv, med det værktøj man havde og udnyttede træernes unikke fordele og former. Økse, kniv, sav, snittebænk - ja remedierne var få og simple, men yderst funktionelle.
Jeg fokuserer på træskeer til køkkenet, til at spise med og til at servere med. Birk, ahorn, kirsebær, æble, rødel er det, jeg primært bruger til det. Eller skåle som jeg drejer på et gammeldags trædelad, altså en vikinge/middelalder drejebænk. Der er også skamler med håndflettet sæde og skærebrætter. Tingene er funktionsdygtige brugsgenstande til hverdagen og holder de næste mange år. Slöjdmesteren Wille Sundqvist har en træske i løn, han har spist morgenmad med de sidste 30 år!
Jeg er ofte på markeder for at sælge mit håndværk og tjene til dagen og vejen, og hører næsten hver gang den samme: at man “så kan spise risengrød til jul med ‘sådan en finurlig træske’”. Det er alt, hvad vi i Danmark har at forbinde det gamle træhåndværk med, og det er sjovt. For en træske går ikke i stykker, fordi du lige i hemmelighed spiser havregryn med den en søndag formiddag hjemme på villavejen, imens Lykkehjulet kører i fjernsynskassen. Mit håndværk er lavet, til at skulle bruges hver eneste dag og skabe fryd og gammen hos den person, som elsker håndværket, historien og ikke mindst tanken om, at vi en dag kan få bæredygtigheden ordentligt på dagsordenen.
Min vision er at skabe træprodukter til enhver, der værdsætter miljøet, håndværk og det unikke i hverdagen. Med hårdt gammeldags fysisk manuelt håndværk, med barberbladsskarpt værktøj og lokalt fældet vidunderligt bæredygtigt træ. Vi skal have håndværket tilbage i dagligdagen, så vi kan sidde og nyde eftermiddagskaffen med god samvittighed, i ro og mag.
Læs mere om Jonas Als på www.woodcraftbyjonasals.dk