1 kvm hør


I et samarbejde med Hørvævsmuseet tager Fora nu hul på andet år af projektet 1 kvm hør. Sæsonen 2023 håber vi bliver endnu større end sidste år.

Der bliver talt rigtig meget om bæredygtighed i dag, og i Fora arbejder vi også mere og mere med bæredygtige initiativer. Ét af de steder, hvor vi i Fora har vores fokus, er på bæredygtige materialer, her handler det om bæredygtige tekstiler. Hør er ikke bare et smukt stof, men det har også mange fantastiske egenskaber, der kommer miljøet til gode

Vores nordiske samarbejdspartnere i Nordic Handicraft Association / NHA arbejder også med initiativet. I den sammenhæng hedder initiativet "1 sqm flax". Det hele startede i Sverige i 2020. Fora er den danske del af projektet, her hedder det "1 kvm hør".

VÆR MED

Fora arbejder sammen med medlemsforeningen Hørvævsmuseet omkring initiativet 1 kvm hør i Danmark.

Projektet går i alt sin enkelthed ud på at få så mange som muligt til at så 1 kvm hør, dyrke denne kvm, høste og bearbejde den og til sidst anvende hørfibrene.
Ved at følge den ene kvm hør, får man kendskab til hørplantens vækst og de vilkår, der kræves, for at den kan gro. Man får viden om materialet og oplever, hvad der kommer ud af 1 kvm hør og får derved indblik i, hvor meget garn, der fx går til de hørbukser, du har på.

Initiativet 1 kvm hør skal være med til at skabe opmærksomhed omkring bæredygtige materialer, oplysning om bæredygtig udvinding, bæredygtig tekstilproduktion og mindskelse af masseforbrug.

Projektet 1 kvm hør strækker sig over to år, 2022-2023. Det første år blev der langet mere end 100 hør-kits ud. 75 af dem har vi haft mulighed for at registre på vores landkort med dyrkningssteder.

Vi opfordrer til her løbet af det andet år f.eks. at sætte gang i muligheder for at afholde 1 kvm hør lokalt. Det kan være en form for mini-kursus, hvor du samler flere i omegnen, der kunne tænke sig at være med, hvor du er en slags tovholder - den med erfaringer. Deltagerne i et mini-kursus opfordres til at så 1 kvm hør, lære om hvor deres tøj egentlig kommer fra og få indblik i den lange vej, der er fra frø til trøje. Der er masser af gode timer i samvær med andre, der interesserer sig for en mere bæredygtig hverdag - f.eks. gennem at vide mere om generel tekstilproduktion og viden om tøjspild.

Hør er bæredygtigt fordi:
- det har lang holdbarhed og medvirker derved til mindre behov for at skifte tøjet ud ofte.
- det kan produceres uden at skulle have ret meget vand og kræver færre pesticider og mindre kunstgødning for at vokse end flere andre tekstile materialer.
- fibrene er bionedbrydelige, hvilket betyder, at de ikke belaster som affald, når hørmaterialets levetid er omme og skal bortskaffes.

HAR I LYST TIL AT VÆRE MED?
Hvis I er en gruppe fra et lokalområde, der kunne tænke sig at komme med, så tilmeld jer i dag. Send en mail til lotte@fora.dk.
Sæsonen starter rigtig med en dag på Hørvævsmuseet den 29. april. hvor hør-kits blev solgt, så man kunne komme i gang med sin egen kvm hør. 
Du kan tilmelde dig direkte hos Hørvævsmuseet.

Du kan godt være med, selvom du ikke kan være med til hørdagene. Så skal du kontakte Lotte Helle på lotte@fora.dk.
Lotte vil så sende dig hør-kit med frø til 1 kvm, vejledning, et skilt til hørmarken og en logbog. 
Det vil koster 50 kroner + forsendelse, for hør-kit for nyankomne.
Har du tidligere været med og har vejledningen, så koster hør-kittet 35,- + forsendelse.
Du kan også bestille frø til flere kvm, så bedes du henvende dig til Hørvævsmuseet - kontakt@hoervaevsmuseet.dk 
Kommer du til hørdagen d. 29.04., kan du få frø med hjem derfra og sparer portoen.


HAR DU LYST TIL AT VÆRE MED I NORDISK SAMMENHÆNG?
I nordisk regi er der blevet afholdt to webinarer i 2022 og et i 2023. Årets første webinar - forårswebinaret blive afholdt d. 14.03.
Der er planer om at afholde endnu et i efteråret 2023 - det bliver nok i september. Her vil det overordnede tema være "bæredygtighed".


VIL DU VIDE MERE?
Det er en god idé at være medlem af Facebookgruppen 1 kvm hør
Her vil du finde mange gode kommentarer, spørgsmål og ikke mindst flotte billeder. 

Har du spørgsmål eller gode ideer kan du altid skrive Lotte Helle lotte@fora.dk