Pust liv i generalforsamlingen
Generalforsamlingen er hjørnestenen i foreningsdemokratiet, men mange oplever udfordringer med lav deltagelse fra medlemmerne. Hvordan kan vi vække liv og lyst i denne vigtige begivenhed og gøre den mere engagerende og tidssvarende? Få fem konkrete tips her.
Af Molly Christensen, redaktør og kommunikationskonsulent i Fora
En generalforsamling behøver ikke bare være et par kedelige, stillesiddende timer, hvor man godkender regnskaber og stemmer for eller imod forskellige forslag. Oplever I at jeres forening er kørt død i generalforsamlingen, så er der flere ting I kan prøve for at gøre den mere attraktiv at komme til.
INDDRAG SJOVE ELLER SOCIALE AKTIVITETER
For at tiltrække flere af jeres medlemmer kan I overveje at kombinere generalforsamlingen med sociale eller faglige aktiviteter. Det kunne være oplæg, workshops, eller en social aktivitet, der giver mening til anledningen, for eksempel en quiz eller en leg, hvor man lærer hinanden at kende på en ny måde. I kan også arrangere en fællesspisning eller en ”skrub-af-øl” (eller kaffe) efter generalforsamlingen.
PROMOVER GENERALFORSAMLINGEN PÅ NYE MÅDER
Allerede når I skal indkalde til generalforsamlingen, så tænk over kreative måder at gøre det på: I kan allerede i invitationen inddrage elementer, der gør at medlemmerne bliver nysgerrige og får lyst til at komme. Skal der for eksempel vælges bestyrelse, så lav en lille valgavis med billeder og lidt tekst og send med den skriftlige indkaldelse. Har jeres forening en intern Facebookgruppe, så lav ”valgplakater” og skriv om de aktiviteter, I har planlagt, udover det formelle. Vis med jeres kommunikation, at medlemmerne får noget ud af at komme og at det ikke blot er en pligt, der skal overstås.
TIMING OG TIDSPUNKT
Kunne I lægge generalforsamlingen i forbindelse med et andet arrangement i foreningen? Har I en medlemsaften, hvor I mødes og drikker kaffe og strikker eller drejer træ, eller har I hyret en person til at komme og holde et foredrag? Så prøv at lægge generalforsamlingen umiddelbart før det andet arrangement, det gør det nemmere og mere overskueligt for mange medlemmer at deltage. Tænk også over rummets indretning og atmosfære. Lægger indretningen op til, at alle medlemmerne kan tage plads og blive set og hørt på lige vilkår?
INVOLVER MEDLEMMERNE I PLANLÆGNINGEN
Inddragelse af medlemmerne i planlægningen kan skabe større ejerskab og engagement. Undersøg løbende, hvilke emner der interesserer dem, og sæt disse på dagsordenen. Det skaber motivation for at deltage og en følelse af ejerskab hos medlemmerne.
FOKUS PÅ FREMTIDEN
Mange generalforsamlinger bruger størstedelen af tiden på at se bagud med beretninger og regnskaber. Overvej at lægge større vægt på fremtiden ved at diskutere kommende projekter, budgetter og visioner. Dette kan skabe en mere dynamisk og engagerende dialog blandt medlemmerne.
Forhåbentlig kan en afprøvelse af nogle af punkterne gøre generalforsamlingen til en inspirerende begivenhed, der styrker medlemsdemokratiet og fællesskabet i foreningen.