Notat og debat: Har daghøjskolerne en fremtid?

Et nyt notat fra Videncenter for Folkeoplysning (Vifo) kortlægger det dramatiske fald i antallet af daghøjskoler siden årtusindeskiftet og ser på skoleformens mulige potentialer. I samme anledning har forstanderen på daghøjskolen Kompetencehuset, Nis Peter Nissen, skrevet et debatindlæg om daghøjskolernes fremtid.
Notatet Daghøjskolernes udviklingsspor gennemgår daghøjskolernes udvikling. I 1994 var der ca. 190 daghøjskoler, mens der i dag kun er 15 tilbage. Ifølge notatet havde daghøjskolerne deres guldalder i 1980'erne og 90'erne, men deres eksistens var præget af samfundets konjunkturer. Derfor begyndte det dramatiske fald i antallet af skoler, da loven om daghøjskoler blev ophævet i 2002, det fastsatte statstilskud blev fjernet, og det blev op til den enkelte kommune, om den ville bruge midler på daghøjskolernes tilbud.
I Nis Peter Nissens debatindlæg hos Vifo er han enig i notatets udlægning af daghøjskolernes historie: "I 1994 struttede området af pionerånd, stolthed og en glubende appetit på at løfte unge og voksne ud af ledighed, og skabe social sammenhængskraft gennem demokratisk dannelse, fællesskab og folkeoplysende aktiviteter. Det var en tid, hvor livslang læring og det hele menneske kunne slå rødder i daghøjskolernes trivsels-oaser."
Men han pointerer også, at de mange daghøjskoler, der lukkede i perioden 1999-2007, "var et resultat af en generel økonomisk vækst i samfundet, hvor efterspørgslen på arbejdskraft løftede ledige over i varig beskæftigelse. Med det resultat at daghøjskolernes rekrutteringsgrundlag svandt ind."
Ifølge Nis Peter Nissen lever daghøjskolerne i dag under det, han kalder kommunernes "new public management", hvor daghøjskolernes grundlæggende værdier ikke passer ind i de offentlige udbud. I sommeren 2024 stoppede Jobcenter Aarhus samarbejdet med alle daghøjskolerne i Aarhus, heriblandt Kompetencehuset. Det går især ud over en særlig gruppe, forklarer han:
"Det tragiske er ikke, at min daghøjskole har mistet samarbejdet med jobcentret, men derimod at de unge, de sårbare og udsatte – alle dem som ikke passer ind i de formelle kasser, ikke længere har muligheden for at få et kram i folkeoplysningens trivselsoaser."
Nis Peter Nissen kommer med tre konkrete bud på handling ud fra Vifo-notatets perspektiver på daghøjskolernes fremtid. Dem kan du læse i hans komplette debatindlæg her. Og du finder Vifos notat her.
Af de 15 tilbageværende daghøjskoler i Danmark er ti medlem af Fora.
Foto: Kasper Munch Lillelund.