Bestyrelsesudvikling er foreningsudvikling

Når bestyrelser arbejder med bestyrelsesudvikling, sætter de det lange lys på og tager nogle fælles snakke om foreningens fremtid, forventninger og en god rolle og opgavefordeling. En status efter forårets generalforsamling er en oplagt anledning.
Af Rikke Vium Madsen, udviklingskonsulent i Fora – Artiklen blev bragt første gang i Fora Magasinet #1 2025
Bestyrelsen i Verninge Husflid brugte for nylig en lørdag på et bestyrelsesseminar, hvor de dykkede ned i spørgsmålet om, hvordan de bedst sikrer foreningens fremtid. Arne Enggaard Jørgensen, bestyrelsesmedlem i Verninge Husflid (billedet t.h.), var initiativtager til udviklingsprocessen.
BESTYRELSESUDVIKLING SKABER BEDRE FORENINGER
Arne og hans kone, Bente Eriksen, som er skoleleder i samme forening, har begge været aktive i Verninge Husflid i næsten 25 år. Efter Arnes eget udsagn er de ”ved at komme lidt op i alderen” og ønsker derfor, sammen med den øvrige bestyrelse, at sætte en klar retning og sikre de rette kompetencer i foreningen. Arne og Bente har ingen planer om at stoppe lige foreløbig, men for dem handler det om at være beredt, og om at fremtidssikre foreningen. ”Det er ligesom at have en god direktør i en virksomhed, der vil i en bestemt retning. Hvis bestyrelsen har nogle mål, og vi ved, hvad vi kan og vil, så tror jeg, at det skaber en bedre forening,” siger han. Arbejdet skal også sikre, at bestyrelsen fortsat er et godt sted at være og har noget at byde på.
For at understøtte udviklingsarbejdet inviterede Verninge Husflid souschef Marlene Berth Nielsen fra Fora (billedet t.v.) til at facilitere processen. Marlene planlagde bestyrelsesseminaret i samarbejde med bestyrelsen og styrede bestyrelsen gennem lørdagen, hvor samtaler om fremtidsperspektiver, roller, opgaver og kompetencer var i fokus. Marlene har efterfølgende hjulpet med opsamling og den videre arbejdsplan. "Selvom Marlene er fedtet ind i hele det her område, så kan hun se tingene udefra i forhold til vores forening. Vi havde brug for lidt provokation udefra, på den gode måde. Det synes jeg bestemt, at vi fik,” fortæller Arne.
Det er ikke første gang, at Verninge Husflid arbejder med bestyrelsesudvikling. For mere end ti år siden gennemgik bestyrelsen også et udviklingsforløb, som Fora kørte i samarbejde med en konsulent fra firmaet Sportshouse, hvor de satte mål for foreningens udvikling. Når Arne kigger på målene i dag, så har Verninge Husflid på rigtig mange områder nået dem, selvom han fortæller, at det ikke er noget, de som sådan har evalueret på løbende. Når de alligevel er kommet i mål, så er forklaringen nok, at foreningen har en bestyrelse, som har været vedholdende i mange år, og som alle har været bekendt med foreningens mål. Det er dog et klart ønske fra den nuværende bestyrelse, at de fremadrettet har et mere systematisk fokus på de aftalte opgaver og mål, så foreningen fortsat udvikler sig og forbliver relevant.
VÆRKTØJER TIL EN STÆRKERE BESTYRELSE
Ifølge Marlene handler bestyrelsesudvikling i bund og grund om foreningsudvikling. Når en bestyrelse arbejder strategisk, så er det for at styrke foreningen og sikre, at alle arbejder i samme retning og kender den ønskede retning. Det sikrer tydelighed og styrker ofte motivationen til at bidrage. For at understøtte arbejdet med foreningsudvikling, tilbyder Fora en række værktøjer, der blandt andet kan hjælpe bestyrelser med at:
• Formulere en kernefortælling, der tydeliggør foreningens formål og værdier,
• Udarbejde en opgaveoversigt, årsplan og kompetencekortlægning,
• Styrke foreningens kommunikation og få gode råd til at rekruttere nye frivillige.
Marlene fortæller, at en kernefortælling er et godt redskab til at formidle den langsigtede retning: “Mange foreninger synes ikke, de er synlige nok. Her kan kernefortællingen være et redskab til at fortælle verden, hvem foreningen er, hvorfor man er sat i verden, og hvad man gerne vil opnå. Vi kan bruge et rejsebillede – det er tydeligt, at vi skal vide, hvor vi vil rejse hen sammen, for at være sikre på at vi også når vores destination. “Når der er sat tydelige mål, er bestyrelsen klar til at planlægge, hvordan foreningen kommer derhen. Det er det, der omtales som strategien. Uden en bevidst strategi, forbliver mål blot en tanke.
En opgaveoversigt, årsplan og kompetencekortlægning kan skabe gennemsigtighed i bestyrelsens opgaver. Det understøtter, at opgaverne kan fordeles på flere hænder, fordi det gør det lettere for med emmer at byde ind på opgaverne og få overblik over rollefordeling. Der skal være opgaver, også sjove opgaver, til alle i bestyrelsen, og det kan være en ide at koble en makker på nogle typer af opgaver, som ofte bliver bedre løst med en sparringspartner. Det øger også ofte motivationen, hvis man gør noget sammen med én anden.
I Verninge er de lige nu også optaget af at kortlægge bestyrelsens opgaver og få talt om, hvem der har lyst til at tage de enkelte opgaver. Arne mener, at netop denne forventningsafstemning er afgørende: “Ingen skal sidde med opgaver, de ikke har lyst til, eller som de føler sig overbebyrdet af. Der skal være luft i arbejdet. ”Hvis ingen melder sig til en given opgave, kan en løsning være at købe sig til hjælp eller finde nye medlemmer, der vil give en hånd med.
FASTHOLDELSE AF UDVIKLINGSARBEJDET
En udfordring ved bestyrelsesudvikling kan være at få arbejdet til at fortsætte efter et engagerende seminar eller møde. ”Mennesket er et vanedyr. Vi gør, som vi plejer, og det kræver et ekstra fokus at ændre vaner og gøre tingene på en ny måde. Det er en stor opgave i sig selv at fastholde udviklingsarbejdet – måske nok den største,” fortæller Marlene.
En konkret måde at sikre fastholdelse er at placere et klart ansvar:
• Udpege en tovholder (eller to) for udviklingsarbejdet,
• Gøre status som et fast punkt på bestyrelsesmøderne,
• Udarbejde en udviklingsplan og sikre regelmæssig opfølgning.
Når vi lykkes med at fastholde fokus på udviklingsarbejdet i bestyrelsen, er det et stort skridt på vejen til at skabe en stærkere bestyrelse og dermed en stærkere forening. ■
EKSEMPEL TIL INSPIRATION: ARNES VEJ IND I BESTYRELSEN
Arne har gennem hele sit voksne liv med hus og børn haft forskellige poster i bestyrelser. Det har altid været en naturlig del af hans liv. Da børnene blev voksne, genfandt han sin interesse for trædrejning og håndværk i Verninge Husflid. Bestyrelsen vidste, at Arne havde erfaring med regnskab, så en dag spurgte de ham, om han ikke kunne give en lille hånd med regnskabet. Det blev starten på Arnes engagement i bestyrelsen i Verninge Husflid, hvor han nu har siddet i næsten 25 år.
FÅ HJÆLP TIL JERES BESTYRELSESUDVIKLING
Find værktøjer til foreningsudvikling her: fora.dk/frivillig
Hvis det er udfordrende at komme i gang, eller hvis der er brug for en ekstern sparringspartner, kan Foras konsulenter hjælpe med at styre samtalerne, strukturere arbejdet og sikre en god opfølgning. Vil du vide mere, så kontakt Marlene på marlene@fora.dk.