En hånd til flygtningebørn


Fora er en del af Dansk Folkeoplysnings Samråds initiativ ”Folkeoplysning for flygtninge”, som opstod sidste gang, store flygtningestrømme ankom til Danmark. Denne gang kan der også være behov for vores engagement, når de ukrainske flygtninge begynder at komme til Danmark.

Det ser ud som om, Danmark kommer til at tage imod 20.000 ukrainere på flugt. Hvor længe, de kommer til at opholde sig i Danmark, ved vi ikke. Vi ved heller ikke, hvor mange af dem, der ender med at ansøge om eller at få asyl. Til gengæld ved vi, at det primært er kvinder og børn, der er flygtet og kommer til at flygte, da mange ukrainske mænd over 18 år er blevet tilbage for at kæmpe i krigen. Allerede nu efterspørger mange kommuner, at vi som borgere overvejer, om vi kan tilbyde aktiviteter eller andet til flygtninge: Fx gåture, fællesspisning, aktiviteter for børn eller anden form for invitation ind i det danske foreningsliv.

Forleden blev vi på sekretariatet ringet op af Foras forening i Korinth, som gerne ville gøre noget for de flygtningebørn, der er ankommet til deres kommune. Der er mange muligheder for at hjælpe de flygtninge, der kommer til Danmark i de kommende dage og uger. Og hvis I vil være med, har vi i Fora mulighed for at gøre de mange flygtningebørns første dage i Danmark lidt mere håbefulde, ved at vise dem, at der er nogen, der har tænkt på dem.

Et konkret initiativ er ideen ”En hånd til flygtningebørn”. Hvis I vil være med, kan jeres bidrag bestå i at sy gymnastikposer 20x40 cm (i holdbart genbrugs- eller reststof) og/eller at lave indhold til posen.
I posen kan barnet finde barnet en snurretop, et kryds/bolle-spil, en strikket/hæklet/filtet bamse og en lille pose med solsikkefrø (Ukraines nationalblomst). Posens indhold passer til børn i alderen 3-8 år.
Den kan evt. uddeles til børnene i forbindelse med, at I gør opmærksom på, at jeres skole eller forening eksisterer. At uddele posen behøver ikke at forpligte jer til at følge op med aktiviteter for flygtninge, men så har I været med til at byde dem velkommen til jeres lokalområde.

På sekretariatet har vi oprettet en Facebookgruppe, som I kan melde jer ind i, hvis jeres skole eller forening vil være med eller er nysgerrige på initiativet. Gruppen hedder ”En hånd til flygtningebørn”.

Det kan være, at én skole eller forening kan bidrage ved at lave fx 10 snurretoppe, og så kan en anden skole, eller forening måske sy 40 gymnastikposer. I Facebookgruppen kan vi koordinere, hvem der laver hvad, og på sekretariatet kan vi hjælpe med at få poserne samlet med de dele, der skal være i dem og få bragt det rette antal til de kommuner, der løbende modtager børn. Hvis I så vil tilbyde mere udover det, så kan I selv formidle dette lokalt.

Flere af Foras foreninger står klar til at gå i gang at sy gymnastikposerne og indholdet til dem.
Hver forening eller skole vil som udgangspunkt kunne få dækket udgifter til poserne og deres indhold med op til 500 kroner fra Foras puljer.